Indiszkrét

Leállt a gyilkos szíve, ezzel letöltötte az életfogytiglant?

2019. november 11. 10:44 - Jahn Izabella

jail.jpg

Az iowai Benjamin Scheibertet anno 1996-ban késeléses gyilkosság miatt ítélték életfogytiglanra. És itt jön a turpisság. 4 évvel ezelőtt vesekő miatt szepszist kapott, így újra kellett éleszteni. Szegényt először elítélik élete végéig, erre mikor leáll a szíve, újraélesztik! Micsoda szívatás!

merlin_164058840_cdd5c0ba-0067-4bde-a07d-df72821bdb61-jumbo_1.jpg

Dehát ami a szívén, az a száján, nemde? Éppen ezért a gyilkos ügyvédével egy olyan beadványt küldött be, miszerint a klinikai halál beállta végett a "bebörtönzés jogellenes, azonnal szabadlábra kell helyezni". Egy alsóbb fokú bíróságot ez nem győztött meg, pénteken pedig már az iowai fellebbviteli bíróság is visszautasította az érvelést - valamiért...

"Schreiber vagy életben van, és akkor börtönben kell maradnia, vagy halott, de akkor a beadvány nem valódi… Benjamin Schreiber nem lehet halott, ha képes volt aláírni a beadvány jogi dokumentumait." - állította Amanda Potterfield bírónő.

Az ötlet eredetiségét ők sem firtatták ellentétben a The New York Times c. lappal, ami egy hasonló, korábbi esetet hozott fel. Ugyanis 1988-ban egy Jerry Rosenberg nevezetű férfit ítéltek el két rendőr megöléséért, majd egy betegség miatt neki is leállt egyszer a szíve. Azonban a Scheiberthez hasonlóan tett kérvényét ekkor is elutasították azzal az érvvel, hogy „jogilag nem halt meg, erről tanúskodik jelenléte a tárgyalóteremben”. Azt azért tényleg meg kell hagyni, nem engedhetik meg, hogy elszaporodjanak az ehhez hasonló esetek, hisz a végén még bevált gyakorlattá válna... Az pedig nagyon nem lenne kóser.

Ha mást nem is, ma két dolgot azért megtanultunk:

  • a jog nem mindig képes a csodákra, akárhogy csűrjük-csavarjuk
  • továbbá sose hallgassunk a szívünkre.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiszkret.blog.hu/api/trackback/id/tr7815300010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása