Indiszkrét

Különbség a szegények és a gazdagok között Magyarországon

2019. december 14. 09:14 - kurrek

21812296_1420102_545e15eae8dabaa8a90da41911b34430_wm.jpg

Kiderült, hogy mekkora különbség van a két társadalmi réteg között. A tavalyi évben a háztartások jövedelmi helyzete javult, ezáltal kismértékben, de csökkent a különbség a szegények és a gazdagok között. A gyermekkel rendelkezők körében csak a kétszülős, egy utódot nevelők jövedelme érte el az országos átlagot. 

2018-ban tehát folytatódott a magyarországi háztartások jövedelmi helyzetének javulása, így az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 1 millió 815 ezer forint, amely 10,4%-kal magasabb, mint az azt megelőző évben. Ez még szépen is hangozhat, amíg el nem osztjuk 12-vel, ami így már csak 151.000 brutto forint havonta egy főre. Persze ezt próbálják a lehető legjobban beállítani, de aki kicsit is utánanéz a magyar helyzetnek, az tisztában van azzal, hogy ez közel sem elég a megélhetésre. 

A tavalyi évben az egy főre jutó bruttó munkajövedelem 1 millió 337 ezer forint volt, ami közel 13%-kal több mint az előző évben. A társadalmi jövedelmek egy főre számított éves összege 448 ezer forintot ért el, összetételét tekintve pedig a legnagyobb részarányt a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások jelentették. 

A legalsó jövedelmi tizedben az egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelem az országos átlag egynegyedét tette ki (25,6%), míg a leggazdagabb tizedben az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 2,4-szerese volt az átlagnak. Az egyéb jövedelmek aránya a leggazdagabb tizedben 2,0%-ról 3,0%-ra nőtt.

A háztartásokat tekintve 2018-ban a legmagasabb jövedelemmel az egyedülálló férfiak rendelkeztek, éves bruttó jövedelmük átlagosan 2 millió 524 ezer forint, amely havi szinten 210 ezer forint bruttó forintot jelent. Ennél az összegnél 20%-kal kevesebb volt az egyedülálló nőké, akik így bruttó 168 ezer forintot vihettek haza havonta. A gyermekes háztartásokban az egy főre jutó éves bruttó jövedelme 1 millió 534 ezer forint volt. Ez pedig 130 ezer bruttó forintot sem jelent. 

A gyermekes háztartásoknál érdemes megemlíteni, hogy csak a kétszülős, egy gyermeket nevelők jövedelme érte el az országos átlagot, míg a három vagy annál több gyermekes háztartások átlagtól való elmaradása évről évre csökkenni látszik.

Szólj hozzá!

A múlt hét legsikeresebb filmjei

2019. december 06. 15:55 - kurrek

dsc6166-1024x682.jpg

A múlt héten említettük, hogy tarolt a Jégvarázs, ám ez most sem volt másként. A második hete a listát vezető Disney-s újdonság további milliókat hozott a konyhára, de most is voltak újdonságok, amik kisebb-nagyobb sikerrel premiereztek a múlt héten. Lássuk, kik fértek az első tízbe!

Ahogy említettem, ismét a Jégvarázs vitte a prímet, amely 86 millióval növelte a bevételét az előző héthez képest csak Amerikában. Ezzel világszerte már több mint 750 millió dollárra tett szert, ezzel a tempóval biztosan el fogja érni az egymilliárdos összeget. A kérdés csak az, hogy mikor?

A második helyre egy újdonság került, amely nem más mint a Tőrbe ejtve, angol címén a Knives Out. A magyar premierre csak januárban kerül sor, ám világszerte már 77 milliós bevételre tett szert a premier óta. A rajongók imádták az alkotást, amelynek főszerepében Daniel CraigChris EvansKatherine Langford és Jamie Lee Curtis állnak. 

A dobogó harmadik fokára a Ford v. Ferrari "állhatott fel", amelyre további 13 milliót költöttek a jegypénztárakban. A 97 milliós büdzséből készített sportos mozi jelenleg 146 milliós bevételnél jár, így már bőven elérte a ráfordított költségeket. Nem is csoda, hogy 8,3-as értékelést kapott az imdb-n.

Lecsúszott viszont a dobogóról a Queen & Slim című újdonság, amely közel 12 millióra tett szert az első héten. Bár anyagilag sikeresnek mondható, világszerte sokan kritizálták az alkotást. Annyi biztos, hogy a színészek nem panaszkodnak, hiszen bőven megtérült a mozi. A Q&S-t a A Beautiful Day in the Neighborhood követi, amely második hete szerepel a listán. Múlt héten további 11 millióval növelte a bevételét, így már 34 milliónál jár csak Amerikában. 

A hatodik helyre került a 21 Bridges az 5,6 milliójával, a hetedik pedig a Playing with Fire a maga szerény 4,2 milliójával. Őket a Midway követi, amely negyedik hete tarol. A múlt héten közel 4 milliót hozott még a konyhára, így már 105 milliós bevételnél jár. 

Az utolsó két helyre szorult a Last Christmas és a Joker, amely már kilencedik hete szerepel a listán! A karácsonyi alkotás és a thriller két-két millióval növelte az eddigi sikereit. 

Szólj hozzá!

Jövőre debütál a Microsoft játékstreaming szolgáltatása

2019. november 26. 12:43 - kurrek

twarren_xcloud_1_0.jpg

2020-ban válik elérhetővé a Microsoft játékstreaming szolgáltatása. A Project xCloudot már iOS-en tesztelik, de hamarosan más cégek is kipróbálhatják az újdonságot. A vállalat vezetői elárulták, hogy jövő évtől a szolgáltatás Windows 10-en is használható lesz.

A tervek szerint az Xbox Game Pass előfizetésében benne lesz majd az xCloud is. Az üzletág vezetője úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nincs túl kiterjedt billentyűzet-egér támogatás az Xboxos játékoknál, de többféle tartalomra is számíthatnak az felhasználók. 

A játékstreaminghez azonban nem kell mindenáron Xbox-xal rendelkezni, hiszen a Sony DualShock 4 kontrolleireihez, illetve néhány Razer Bluetooth-hoz is támogatást kap majd. A vállalat továbbá szorosan együttműködik az Apple-lel is, az iOS-es alkalmazás prototípusa ráadásul már működik is, bár csak házon belül. A tesztelérhetőség jövőre bővülni látszik, hiszen Kanada, Japán és India mellett természetesen Nyugat-Európát is megpróbálják megcélozni, amely hatalmas piac lehet a számukra. Az újdonság, ha jól teljesít, akkor segítheti a céget, hogy meghódítsa az indiai piacot. 

A Microsoft szerint minden, a Game Passben elérhető cím ott lesz az xCloud katalógusában, ami már a kezdetekkor több mint száz százalékot jelent, a lista pedig addig is folyamatosan bővül.  

Szólj hozzá!

A világ legdrágább karórái

2019. november 24. 21:22 - Molnár Balázs L.

patek-philippe-5004t-ow13-01.jpg
Talán az átlagembereknél a drága órák fogalma egészen addig terjed, hogy Rolex. Hisz lépten-nyomon a reklámjaikba botlunk, Forma 1-es autókon látjuk a nevüket és a filmekben is sokszor visszaköszön a márka. Azonban ha drága órákról van szó, labdába se rúghat az igazi nagyágyúkkal szemben az egekbe brandelt svájci cég.

Tovább
Szólj hozzá!

Már 200 ezren tagjai az anti-Facebook csapatának

2019. november 24. 09:24 - kurrek

wt-social-wp--dyn--shareimg.jpg

A Wikipédia társalapítója a múlt héten indította el hivatalosan a Facebook és a Twitter riválisának számító WT:Social nevezetű közösségi portált. Jimmy Wales internetes vállalkozó elmondta, hogy a két oldal felületessége késztette arra, hogy létrehozza az új fórumot. Reméli, hogy az újdonság legyőzi majd a hamis hírekkel telepakolt Facebookot. Szerinte az embereknek már elegük van az álhírekből, aminek véget akar vetni.

Tovább
Szólj hozzá!

Új film készül Michael Jackson életéből

2019. november 23. 21:47 - Jahn Izabella

120711-michael-jackson_1.png

Graham King, a tavalyi év egyik legsikeresebb filmjének, a Bohém rapszódiának a producere új fába vágja fejszéjét. Michael Jackson életrajzának szentelne egy újabb filmet, más fényből megvilágítva azt, mint elődje a molesztációs botrányokat körüljáró Leaving Neverland c. dokumentumfilm - olvasható a Variety oldalán.

Tovább
Szólj hozzá!

A Tesco is megválik a műanyag zacskóktól

2019. november 22. 14:08 - kurrek

00092847.jpeg

Az egyik legnagyobb brit áruházlánc is csökkenti a környezetterhelését. A Tesco nemrég bejelentette, hogy az online vásárlásokat az eddigi műanyag szatyrok helyett papírtáskákban szállítja ki. A cég a házhozszállításhoz innentől csak a legszükségesebb termékeket csomagolja majd be, de alapesetben mindent ezek nélkül visz ki a vásárlóhoz.

Tovább
Szólj hozzá!

A múlt hét legsikeresebb filmjei

2019. november 22. 14:07 - kurrek

ford_v_ferrari_still_splash.jpg

A múlt hét óta kicsit változott a felállás. A Midway hátrébb esett, hiszen debütált a Ford V Ferrari, illetve Charlie angyalai új része is. A Joker hetedik hete van a legsikeresebbek listáján, ebből is látszik, hogy lehet még gyártani nagysikerű alkotásokat. Lássuk, hogyan alakultak a bevételek az előző héten!

Tovább
Szólj hozzá!

Nicolas Cage most lesz csak igazán Nicolas Cage.

2019. november 17. 19:08 - Jahn Izabella

nicolas-cage_1.jpg

Nicolas Cage készen áll arra, hogy kissé felpezsdítse ugyanakkor feje tetjére állítsa a metadráma fogalmát. A műfaj lényege, hogy egy dráma központi témája maga a dráma. Hasonlóan lehet elképzelni, mint az ars poetica esetében a költészetet. A The Unbearable Weight of Massive Talent c. film esetében pedig frappáns módon Nicolas Cage is épp egy ilyen szerepbe lép, hisz maga játssza el múltbéli fiktív énjét.

Tovább
2 komment

Berlinben épül a Tesla első európai gyára

2019. november 16. 17:41 - kurrek

charger-2_2.jpg

Berlintől nem messze épül fel az első európai Tesla üzem. Ezt Elon Musk jelentette be, aki az elektromos autókat gyártó amerikai cég vezetője. Egy gálán elmondta, hogy a készülő új berlin-brandenburgi nemzetközi repülőtér közelében építik majd fel a gyárat, amely Sanghaj és Amerika után a harmadik üzem lesz.

Tovább
Szólj hozzá!