Indiszkrét

Van értelme a vuhani karanténnak?

2020. január 28. 16:03 - kurrek

koronavirus-jarvany-vuhan-kina-who-07.jpg

Hetek óta keringenek a hírek a kínai koronavírussal kapcsolatban. A világ számos pontján találtak már fertőzött beteget, köztük Európában is, így már mi sem vagyunk biztonságban a kór ellen. A Vuhanból indult járvány már több mint száz embert ölt meg, és ez még csak a kezdet.

Kevesen tudják, de Vuhan területe akkora, mint Magyarországé, ahol 11 millió ember éli életét. Eköré vonja fel az ország a valaha volt egyik legnagyobb karantént. A kérdés már csak az, hogy van-e ennek értelme? Segít megakadályozni a vírus terjedését? 

A tudőgyulladást okozó betegség egyre jobban terjed, így szinte kizárt, hogy szépen lassan ne terjedne el a világ minden tájára. Jelenleg Ázsián kívül találtak már beteget Németországban, Franciaországban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is. A karantén jelenleg öt városra terjed ki, ami több mint 56 millió embert érint. Vuhan már önmagában is nagyobb emberi forgalmat bonyolít le, mint például New York. Éppen ezért jöttek azok a kérdések, amik arra irányultak, hogy vajon lehetséges-e a karantén fenntartása egy ekkora területen? 

31315531_dd92e29f97e36a1958caaefca505fa8e_wm.jpg

Kínában nincs akkora diktatúra, hogy az emberek illegálisan ne tudjanak átjutni a vesztegzáron. Így arról nincsenek adatok, hogy hány embert tudtak már megfertőzni azok, akiknek sikerült kijutni. Miután a lakók bizalma megtört, egyre többen próbálnak megszökni a városból, hiszen teljesen egészségesnek érzik magukat, mégis a fertőzött területre zárják őket. Úgy érzik, megfosztják őket a szabadságuktól.

Vuhan távolsági közlekedési útvonalát elvágták a külvilágtól, így se busszal, se vonattal, se autóval, se semmivel nem közlekedhet a lakosság a városon kívülre. Bezártak az iskolák, de az idei holdújévi ünnepségeket is lemondták. Az utazási korlátozásokat más területekre is kiterjesztették, így Honkongba nem mehet egy Hupej tartományból induló járat sem. (Ahol Vuhan is fekszik.)

Kínában amúgy is erősen korlátozzák a közösségi média használatát, de még így is ki-kijutnak az információk. Az egészségügyi ellátás például borzalmas, ráadásul nincsen utánpótlás sem, a készletek pedig vészesen fogynak, vagy már nincs is belőlük. A kórházak túlterhelődtek, képtelenség elkülöníteni a betegeket és a fertőzésgyanús embereket. Éppen ezért próbálnak meg alig hat nap alatt felhúzni egy kórházat az érintett területen.

koronavirus-jarvany-vuhan-kina-who-06.jpg

Nem csak a városokat zártak el, hanem a termeléseket is leállították. Azokat a szektorokat, amelyeket össze lehet kapcsolni áruszállítással, szintén érinti a karantén. Mind az országon belüli, mind az országon kívüli utaztatás megcsappant, hiszen félnek, hogy így is tovább terjedhet a vírus. Több nagyvárosban már meghosszabbították a vakációt, ezzel is nyerve pár napot, mielőtt az emberek hazautaznak az állandó lakhelyükre. Az ipari központnak számító Szucsou február 8-ig elhúzta a szünidőt, ami hatalmas termeléskiesést fog eredményezni az országnak és a világnak. A Németországban készülő gyári gépsorok, illetve a lengyel, cseh és magyar autógyári alkatrészek eladása is akadozhat, ha Kína termelése nem áll helyre. Vuhanban található ráadásul az egyik legnagyobb autóipari központ, amelyből a város karanténba zárása miatt nem juthat ki semmilyen jármű. 

Hasonló a helyzet a Jangce partján is, hiszen a kikötők, gyorsvasutak vonalainak logisztikai központjai itt találhatóak. Így már biztos, hogy az elzárás a világra nézve is hatalmas gazdasági károkat okozhat. 

A koronavírus áldozatainak száma jelenleg 107, amely folyamatosan emelkedik, főként az idősebb korosztályban, illetve a gyenge immunrendszerrel rendelkezőek körében. A fertőzöttek száma 4474, de ezek csak hozzávetőleges adatok, hiszen még Kínában sem tudnak az összes betegről, nemhogy a világban. Az alábbi térképen folyamatosan megfigyelhetőek azok a számok, amelyek a betegséghez kapcsolódóak. Emellett piros pöttyökkel jelzik, hogy melyik országban erősítettek meg koronavírussal fertőzött embert. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiszkret.blog.hu/api/trackback/id/tr9715433704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása