Indiszkrét

Bécs a klímavédelem mintavárosa szeretne lenni

2020. február 02. 17:38 - kurrek

becs_belvedere.jpg

A szomszédos főváros régóta elől jár a környezetvédelemben. Bécs egy ötven intézkedést tartalmazó csomag segítségével nyerné el a klímavédelmi mintaváros címet. Ennek segítségével a jövőben szén-dioxid-semleges főváros kíván lenni. 

A település az elmúlt időszakban számos lépést tett annak érdekében, hogy növeljék a zöldterületek számát, illetve a hulladékkezelés területén is példamutatóak. A hőszigetek visszaszorításától indulván Bécs már évek óta követendő példa a klímavédelem területén. Ezt Michael Ludwig, a város polgármestere mondta el. A szén-dioxid-semlegesség egyik fontos eleme az áram- és hőszolgáltatás, illetve a hulladékkezelés és a közlekedés egyaránt. Bécs a közeljövőben 1,2 milliárd eurót fordít majd a megújuló energiaforrásokra. Ilyen példál a szennyvíztisztító telepnél végzett fejlesztés, amely segítségével a leadott hőenergiát újra felhasználják. 

 

Bécs is zero waste szeretne lenni, ami annyit takar, hogy a keletkezett hulladék mennyiségét szeretnék lecsökkenteni. A konyhai szemetet jelenleg is a simmeringi erőműben hasznosítják újra, amelynek hatására a keletkező gázzal fűtenek a területen. Ennek a bierőműnek a kapacitását is növelni szeretnék, hogy közel 900 háztartást tudjanak vele ellátni

A zöld területek növelése érdekében új parkokat alakítanának ki, amelyeknek hatalmas szerepe lenne a hőszigetek további visszaszorításában. Egy faültetési akció keretin belül a fiatalok évente tízezer fát ültetnek, ezt toldaná meg Bécs a városon belül további 4.500 növénnyel a már meglévő félmillió mellé. 

A közelekedés területén is változások várhatóak. Ahhoz, hogy csökkenni tudják az autóval ingázók számát, a Bécs bővíteni szeretné a városhatáron túli villamoshálózatát, amely egészen Schwechatig nyúlna le. Ez 15 km-re, délre található a városközponttól. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiszkret.blog.hu/api/trackback/id/tr5015449930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása