Indiszkrét

Hogyan éld túl a fizetetlen szabadságot?

2020. március 20. 08:40 - kurrek

money-2724241_1920-1024x692.jpg

Nem csak Magyarországon, hanem az egész világon gondot okoz a koronavírus. A gazdasági hatásokat egyelőre megjósolni sem lehet, de minél tovább tart a helyzet, annál nehezebben fogunk belőle feállni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmi esélyünk, hiszen kis átgondolásokkal át tudjuk vészelni a kényszerszabadságos időszakot. 

A legnagyobb gondban egyértelműen a turizmus és vendéglátás van. Az ekörben dolgozók szinte egyik napról a másikra veszítették el munkájukat, küldték őket fizetetlen szabadságra. A kilátástalan helyzetben egyre többen stresszelnek és aggódnak, hogy mi lesz a jövőjükkel, hogyan fognak megélni, miből fizetik a számláikat. A szakértők szerint egyre többen kerülnek majd ebbe a helyzetbe, attól függően, hogy meddig tart a karanténhelyzet. 

A vírusnak az egészségügyi hatásai mellett jelentős gazdasági következményei is vannak. Sok vállalat és vállalkozás kénytelen hetekre bezárni, illetve szépen lassan teljesen megszűnni, hiszen nem tudják fizetni az adókat, bérleti díjakat és hasonlókat. A kisvállalkozóknak már az egy napos kiesés is gondot jelent, de sajnos most nem pár napról van szó. Vannak, akiknek akadnak tartalékai, de a magyarok többsége nem rendelkezik többhavi megtakarítással. A megkérdezettek szerint a 30-59 éves lakosság átlagosan nyolc hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik, viszont a legtöbb ember maximum három hónapig húzza ki ebben a helyzetben. A válaszadók 37 százalékának viszont egyáltalán nincsen semmilyen félretett pénze.

Fontos, hogy ebben az időszakban lemondjuk mindenről, ami nem szükséges a napi élethez. Ilyenek lehetnek a felesleges előfizetések, a napi két-három kávé, amit a közeli kisboltban veszünk, de akár a fűtésen is tudunk egy kicsit spórolni így tavasz tájékán. Nézzük át, hogy mire költünk egy hónapban. Felesleges most beruházni ilyen-olyan elektronikai termékbe, de nem biztos, hogy most kell bújni a webshopokat sem

Vásárlás esetén - amellett, hogy próbáljunk meg egyedül menni - jó lenne leredukálni az boltokban töltött időnket. Ezt csak úgy tehetjük meg, ha előre megtervezzük, hogy mit fogunk főzni, mire van szükségünk. Ezzel nem csak időt, hanem pénzt is spórolhatunk. Ne halmozzunk fel feleslegesen romlandó dolgokat - bár mást sem nagyon szükséges, hiszen az ellátás folyamatos. Gondoljuk át, hogy mire van szükségünk 3-4 napra, majd üljünk be a kocsiba egyedül és menjünk el bevásárolni. 

Nézzük át, hogy milyen megtakarítással rendelkezünk. Itt gondolunk most többek között a Szép kártyákra, Egészségpénztárra, utalványokra, pontgyűjtőkre, az otthoni perselyünkre és még sorolhatnánk. Egyre több kisboltban van lehetőség Szép kártyával fizetni - annak is a vendéglátós füléből levonva. Érdemes átgondolni, hogy mennyi pénzünk van ezeken a kártyákon, hiszen ezekkel is sokat segíthetünk magunkon. De ha van esetleg utazásból visszamaradt kunánk, eurónk, fontunk, akkor azokkal is érdemes számolni, hiszen sok kicsi sokra megy. 

Bármilyen kilátástalan is a helyzet, semmiképpen ne most akarj felvenni személyi kölcsönt vagy áruhitelt. Próbálj meg valamilyen más megoldást keresni, hiszen nem segít, ha még több adósságot halmozol fel. 

Ha nemcsak fizetetlenre küldtek, hanem azonnal ki is rúgtak, akkor se keseregj. Ha a munkáltató nem képes fizetni a munkavállaló utáni járulékokat, akkor sajnos kénytelen tőle megválni. Ebben a helyzetben érdemes azonnal intézkedni és álláskeresési járadékot igényelni. Erre az az álláskereső jogosult, aki három éven belül legalább 360 nap munkaviszonnyal rendelkezik. Emellett szeretne elhelyezkedni, de sajnos valamilyen oknál fogva nem talál állást, tehát nem áll munkaviszonyban, vállalkozói tevékenységet sem folytat és munkát akar találni. A bejelentést az illetékes Munkaügyi hivatalban tehetjük meg. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiszkret.blog.hu/api/trackback/id/tr9315531442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása