Indiszkrét

Hány embert tud eltartani a Föld?

2019. december 03. 10:01 - kurrek

foldbolygokezekkel.jpg

A Föld készletei folyamatosan csökkennek. Az erőforrásaink tekintetében már így is gondban vagyunk, hiszen folyamatosan újabb ötletekkel kell előállnunk, hogy áramot tudjunk generálni, hogy a csampból vizet tudjunk engedni és nem utolsó sorban ott van még a fűtés is, ami Magyarországon a mai napig problémát okoz. Azt azonban még sosem tudtuk megállapítani, hogy hány embert tud a Föld eltartani?

A kutatók most erre próbálják megkeresni a választ. A 18. században már próbáltak rájönni arra, hogy meddig tartanak ki a Föld készletei. Egy angol pap szerint előbb vagy utóbb felemésztjük a bolygót, amely életet adott nekünk. A népesség folyamatosan növekszik, időszámításunk előtt a XII. százabdan még csak 50 millió ember élt, 1800 évvel később már 200 millióan lakták, majd az ipari forradalom tovább gyorsította ezt a folyamatot, így 150 év alatt megduplázódott ez a szám. 1804-re már több mint 1 milliárd embernek adott otthont a bolygónk. 

Soha nem voltunk még ilyen sokan a bolygón, mint most. Odüsszeusz idejében, időszámításunk előtt a XII. században még csak 50 millió ember élt a Földön. Mikor Muhammad 1800 évvel később megalkotta a Koránt, már 200 millió volt a bolygó lakossága. Az ipari forradalom tovább gyorsította a népesedési folyamatokat. 150 év alatt megduplázódott a Föld lakossága, Malthus világában pedig 1804-re már 1 milliárd ember él a bolygón. Szerinte eleinte éhínségbe fognak az emberek meghalni, de ez egyelőre nem történt meg. 

Inni is fogunk, hiszen édesvízkészletünk van, amely a Föld három százalékát teszi ki, bár ennek csak kétharmadához férünk hozzá jelenleg. Megoldás lenne viszont, ha az esőt összegyűjtenénk és felhalmoznánk, amely segítségével évente több tízmilliárd liter tiszta vizet tudnánk megtakarítani. Ha mindez lehetséges lenne és nem ivásra használnánk fel, akkor is tudnánk öntözni vagy mosni vele. A jelen állapotok szerint a meglévő vizünk 86 százalékát étkezésre használjuk fel, csak a maradék 14-et isszuk meg. Ez a mezőgazdaságban is megmutatkozik. 2019-ben egy átlagos étrend évente 1,5 hektár területet tesz ki, tehát ekkora területre van szüksége minden embernek az éves fogyasztására. Ha a Föld összes területét művelnénk, akkor 25 milliárd embert tudnánk vele eltartani. Ebben a mondatban csak egy hiba van, mégpedig hogy előbb fogyunk ki a vízből, minthogy ennyi ember élhessen a Földön.

10_billion_by_2050.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiszkret.blog.hu/api/trackback/id/tr4915325660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása