Indiszkrét

Brexit: Mi jön most?

2020. február 01. 21:11 - kurrek

brexit-london-2.jpg

Február 1-jével az Egyesült Királyság végleg kilépett az Európai Unióból. Skócia és Írország sorsa még kérdéses, hiszen ők önálló államként még visszatérhetnek, de a többi terület nem kíván többet tagország lenni. Boris Johnson elmondása szerint ez nem valaminek a vége, hanem egy új kezdete lesz a történelemben.

A kilépéssel átalakulnak a parlamenti erőviszonyok, hiszen újra kell osztani az eddig Egyesült Királyságoz tartozó képviselőhelyeket. Ezt Tóth Erik mondta el szombaton az M1-nek. Az elemző azt is hozzátette, hogy a belső arányok is nagyban megvátoznak, hiszen a jobboldali frakciócsoportok jobban járnak az átrendeződéssel. Ide tartozik az Európai Néppárt és az Identitás és Demokrácia is. 

A most távozónak 73 képviselője volt, amelyből 46-ot a később belépő államoknak tartanak fent, így a maradék 27-et osztják el 14 tagország között. Ebből a legtöbbet a franciák és a spanyolok kapták, szám szerint 5-5 hellyel lettek "gazdagabbak". 

A Brexit után számos tartalmi és politikai kérdés maradt a levegőben, amelyeket az átmeneti időszak végéig kívánnak megválaszolni. Az Egyesült Királyságnak december 31-ig rendezni kell a dolgait, majd ezt követően változnak meg a hozzá kapcsolódó viszonyok. Főként a kereskedelemmel vannak gondok, ami kapcsán még nem született megállapodás. 

 

Az elnökség jelenleg horvát kezekben van egészen június 31-ig, így ebben az időszakban nem várhatóak változások. Ezt követően a németek következnek, az irányításuk alatt rendeződhetnek a kilépés részletei, illetve az új költségvetés kapcsán is előrelépésre számíthatunk. 

Az Európai Bizottság elnöke azonban elmondta, hogy ilyen rövid idő alatt szinte lehetetlen lesz minden kérdést megválaszolni és döntésre jutni. Éppen ezért az EU hajlandó lenne az átmeneti időszak meghosszabbítására. A kilépési megállapodás ugyanis lehetőséget adott kétszeri hosszabbításra, alkalmanként egy-egy évvel, ha ezt az Egyesül Királyság, illetve London kérvényezi. Ha élni kívánnak ezzel, akkor öt hónapjuk van eldönteni és bejelenteni, hiszen a kérvényt június végégi be kell terjeszteni az EU-hoz. 

 

December 31-ig tehát semmiféle változás nem lép érvénybe, ami a kereskedelmet és a turizmust illeti. Külföldi állampolgárként továbbra is ugyanolyan jogosultságokkal rendelkezik mindenki, aki a tagállamok országaiban lakik. Egyelőre a letelepedéssel és a munkavállalással sem lesznek gondok, ám ez biztosan változni fog a jövő évben. 

Az Európai Biztosság elnöke év elején azonban bejelentette, hogy teljes körű, azaz a szolgáltatásokra és tőkeforgalomra kiterjedő, szabadkereskedelmi egyezmény feltétele az úniós állampolgárok szabad mozgásának további biztosítása. Ez azt jelenti, hogy az emberek szabad mozgása nélkül szinte lehetetlen a szolgáltatások és a tőke szabad mozgása. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiszkret.blog.hu/api/trackback/id/tr7115449984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása