Indiszkrét

Még Romániában is jobb helyzetben vannak a nyugdíjasok

2020. február 10. 17:04 - kurrek

napi_hu.jpg

Napvilágot látott annak a kutatásnak az eredménye, amelyben 105 országot rangsoroltak, hogy hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. A Ceoworld cikke hét mutatót vizsgált, amelyek alapján Magyarország a középmezőnyben foglal helyet.

A hét mutató között az átlagos élettartam, az egészségügyi-, a biztonsági-mutató, a boldogság-index, a megélhetési költségek, az ingatlanárak és a nyugdíjkorhatár szerepel. 

A rangsor élén Finnország áll, itt a legjobb nyugdíjasnak lenni a vizsgált országok közül. Az északi országban kétféle nyugdíj van. Az egyik a nemzeti, a másik pedig a munkavállalói. A nemzeti nyugdíjat azok a finn vagy EGT állampolgárok vehetik igénybe, akik legalább három évig éltek az országban. A munkavállalói nyugdíjra viszont azok jogosultak, akik dolgoztak az országban és van társadalombiztosításuk. A nyugdíjkorhatár ugyanúgy 65 év, mint idehaza, de náluk lehetőség van 60 évesen korengedményesen lehetőség van nyugdíjba vonulni. A finnek átlagos nyugdíja több mint 800 euró, azaz körülbelül 250 ezer Forint. A minimál nyugdíj sem tér el ettől túlzottan, hiszen 750 eurót, átszámítva 233 ezer Forintot minimum kap minden nyugdíjas.

A finneket a szintén skandináv dánok követnek, majd következik Hollandia, Svájc, Ausztrália, Ausztria és Kanada. Míg Magyarország az 50. helyen végzett, addig megelőzött bennünket Csehország, akik a 11. helyet kaparintották meg. De még Lengyelországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Romániában is jobb nyugdíjasnak lenni, mint idehaza. A románok mellesleg a 39. helyen szerepelnek a listán.

Magyarországon nemcsak rossz a nyugdíjasok helyzete, de erős különbség van a nők és a férfiak fizettsége között. A KSH adatai szerint minden negyedik ember, azaz 2,6 millióan kapnak valamilyen nyugdíjszerű ellátást. 2 millió 32 ezren öregségi nyugdíjat, 42 ezren életkoron alapuló ellátást, 125 ezren hozzátartozói nyugellátást, 315 ezren megváltozott munkaképességűeknek járó ellátást, 58 ezren pedig egyéb ellátást kapnak. 

Az adatok azt is kimutatták, hogy a nyugdíjrendszerben szereplők közel kétharmada nő. A nők átlagosan 61, a férfiak pedig 64 évesen vonulnak nyugdíjba. Az öregségi nyugdíjat kapók átlagos fizettsége 135 ezer forint, ám a férfiak 19 ezer forinttal többet kapnak, mint a nők, akik csak 128 ezer forintból élnek meg nyugdíjas korukban, szemben a férfiak 147 ezer forintjával.

Nemcsak a nemek között van különbség. Budapesten átlagosan 161 ezer forint az öregségi nyugdíj, a legalacsonyabb összeget Bács-Kiskun megyében kapnak az idősek. A területen élők havi 120 ezer forintból élnek. 

Az öregségi nyugdíjasok közel harminc százaléka 100 ezer forintnál is kevesebbet folyosítanak. A nyugdíjasok közel ötöde viszont 180 ezer forintnál is többet kap. Az átlagnyugdíj az országos nettó bér 60% volt ebben az időszakban.

Ami a lista legutolsó helyeit illeti. Itt szerepel Irak, ahol a legrosszabb nyugdíjasnak lenni. Kenya a 104. lett, míg hátulról a harmadik helyet meglepő módon Ukrajna lett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiszkret.blog.hu/api/trackback/id/tr4115465320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása