Indiszkrét

Egymást eszik az éhes jegesmedvék

2020. március 06. 09:59 - kurrek

1.jpg

A tudósok egyre több bizonyítékot találnak azzal kapcsolatban, hogy a jegesmedvék egymást fogyasztják. A kannibalizmus a jégtakaró olvadása miatt alakult ki, hiszen az állatok rákényszerültek arra, hogy a gyenge társaikat egyék. Egyre kevesebb az életterük és a táplálékot, így máshogy nem élnék túl a melegebb időszakokat.

Régóta tudjuk, hogy a jegesmedvéknél előfordul a kannibalizmus, ám ez korábban sokkal ritkábban történt meg, mint mostanában. 

Ilja Mordvincev orosz szakértő szerint sajnos mostanában egyre gyakrabban találnak arra utaló jeleket, hogy a jegesmedvék kannibalizmushoz folyamodnak. A tudós szerint vannak olyan évszakok - főként a nyár -, amikor nincs elegendő élelem, és az erősebb egyedek rátámadnak a gyengébbekre, illetve a hímek nőstényeket és a kölykeiket pécézik ki maguknak. Ilja azt is hozzátette, hogy azért is tudnak egyre több esetről, mert egyre többen dolgoznak az Északi-sarkon, így többen tudják jelenteni, ha hasonló dologgal találkoznak. 

Már nem csak a tudósoktól kapunk bejelentéseket, hanem az olajmunkásoktól és a védelmi minisztérium alkalmazottaitól is.

A jegesmedvék a Barents-tenger és környékén szoktak vadászni, de ez a térség a tél folyamán útvonala lett a földgázt szállító hajóknak. Az Ob-öböl mindig is az állatok területe volt, ám most egész évben fel van törve a jege. Az orosz kutatók megállapították, hogy egyre több jegesmedve vándorol el a hagyományos vadászterületükről, a forgalom és a globális felmelegedés miatt már nincsenek egybefüggő jégtáblák.

Egy szakértő azt is hozzátette, hogy az elmúlt negyed évszázadban az Északi-sark jege a nyár végére 40 százalékkal csökkent. Az állatok lassacskán nem tudnak a jégtáblákról vadászni, így a partvidékekre és félszigetekre kényszerülnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiszkret.blog.hu/api/trackback/id/tr3515503404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása