Indiszkrét

Még mindig kevesebb nő dolgozik, mint férfi

2020. március 10. 10:48 - kurrek

jobs02-1-1.jpg

A tavaly évben magasan a legtöbben dolgoztak Magyarországon, mint az előző években. A vállalatok még mindig több férfit foglalkoztatnak, mint nőt, ezáltal hazánkban 15%-kal kevesebb nő vállal munkát mint férfi.

2018-ban a nők EU-s foglalkoztatási rátája 67% volt, amely egy százalékos emelkedést jelentett a 2017-es átlaghoz képest. Ehhez képest még mindig jóval kevesebb nő dolgozott, mint férfi. A 12%-os eltérés még akkor is soknak számít, ha a nők egy része otthon marad a gyermekkel. A nemek közti különbség Máltán a legnagyobb, ahol 22%-kal több férfi vállalt munkát, mint nő. A legkisebb hézag meglepő módon a litvánoknál van, itt csak 2%-kal kevesebb nőt foglalkoztattak, mint férfit.

Összességében az összes EU-s tagállamban magasabb foglalkoztatási rátát mértek a férfiaknál, mint a nőknél. Európán belül Svédországban a legmagasabb a nők foglalkoztatása. Az északi országban a nők 80%-a dolgozik valamilyen munkahelyen. Magyarország hozza az uniós átlagot, hiszen a nők 67%-a dolgozott tavaly, viszont a férfiak körében ez az arány 15%-kal több, azaz 82%. 

A nők foglalkoztatási rátája Görögországban a legkisebb, ahol a hölgyek 49%-a dolgozott, de a szintén délen elhelyezkedő Olaszországban sem volt sokkal jobb a helyzet. A mediterrán országban a nők csak 53 százalékának volt munkahelye.

Ami pedig a munkanélküliséget illeti, itt szintén a nők maradtak alul. Az Európai Unióban a nőknél több mint 7 százalékos a munkanélküliség, míg a férfiaknál ez az átlag 6,4 százalék. A legmagasabb érték a spanyoloknál volt, ahol a nők 16%-a nem állt munkába. Magyarországon a férfiak és a nők szinte azonos százalékban voltak munka nélkül. Míg a férfiak 3,4%-a nem dolgozott, addig a nőknél ez az arány 3,5%. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiszkret.blog.hu/api/trackback/id/tr3115511148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása