Indiszkrét

Milyen lehetőségei vannak a munkavállalónak a rendkívüli helyzetben?

2020. március 14. 13:20 - kurrek

letoltes_2.jpg

Hétfőtől minden köznevelési intézmény zárva lesz, Magyarországon távoktatást vezetnek be az általános- és középiskolákban, illetve a felsőoktatásban egyaránt. A munkavállalók egy része a munkáltatójához fog fordulni, hogy lehetőséget biztosítson a gyermeke felügyeletére. 

A dolgozóknak csak akkor van lehetőségük hasonlót kérni, ha a gyermeküket az intézményi bezárás érinti, a saját háztartásukban nevelt gyermek 18 éven aluli, illetve akkor, ha a munkavállalón kívül nincsen más olyan cselekvőképes személy, aki a felügyeletet ellátná. A Munka Törvénykönyve szerint tehát lehetőség van arra, hogy a dolgozó mentesüljön a munkavégzési kötelezettség alól abban az esetben, ha különös mélténylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt kell távol maradnia a munkahelyétől. Erről mielőbb tájékoztatnia kell a munkahelyét. Mindez csak rövid távon lehet megoldás, hiszen a távollét idejére a munkavállaló nem jogosult díjazásra. 

A másik lehetőség, hogy a munkáltató és a munkavállaló megállapodik az éves szabadság kiadásáról. Ezekre a napokra a munkavállaló távolléti díjat kap. A harmadik opció a rendkívüli fizetés nélküli szabadság, azonban érdemes tudni, hogy ebben az esetben a munkavállaló nem jogosult sem munkabérre sem társadalombiztosításra, így ellátatlan marad. 

Radikálisabb lehetőség, hogy a cafetéria terhére adnak ki szabadnapokat. A munkavállaló és a munkáltató megegyezhet abban, hogy mennyi az adott szabadnap ára, így a szabadnpok által felhasznált összeggel az éves keretet arányosan csökkentik. Amennyiben ezzel a lehetőséggel élnének, úgy módosítani szükséges a cafetéria szabályzatot. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiszkret.blog.hu/api/trackback/id/tr3115520670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása