Indiszkrét

A szappan megöli a vírust?

2020. március 18. 10:31 - kurrek

kecsketejes-kezmuves-szappan-hillvital.jpg

A szappan a legjobb megoldás, ha kézmosásra kerül sor. Miután napok óta hallgatjuk, hogy a vírus terjedése ellen a kézmosás a legjobb fegyver, egy kémiaprofesszor elmagyarázza, hogy miért szappannal tegyük mindezt.

Útközben hatásosnak bizonyulhatnak az alkoholtartalmú fertőtlenítőszerek, ám az lenne a legjobb, ha mindenki szappannal mosna kezet az elkövetkezendő időszakban. A vírus egyszerű szerkezetének leggyengébb pontja az RNS, azaz az örökítőanyagát körbevevő lipidburok. A szappan egyik fele hidrofil, ami lehetővé teszi azt, hogy feloldódjon a vízben, míg a másik fele hidrofób, ami viszont a lipidekhez vonzódik és befurakodva közéjük, így a szappan felhasítja a lipidet. A zsírréteget legjobban a szappan oldja, ami a vírus széteséséhez vezet, elpusztul, tehát inaktívvá válik, nem fertőz tovább. 

A szappan nemcsak a bőrre tapadt vírust mossuk le, hanem szétbontja a vírust alkotó fehérjét összetartó rendszert, a zsírt és az RNS-t. A szappanos kézmosás során elérjük, hogy a bőrfelületen, illetve minden zúgban elbújó kórokózókat elérje a szer, a dörzsöléssel pedig csak segítünk neki.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiszkret.blog.hu/api/trackback/id/tr5615528042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása