Indiszkrét

Lakhatási szegénység Magyarországon

2019. november 24. 09:20 - kurrek

30414705_fc85d04543a49b7792952da9f2da560c_wm.jpg

Idén már hetedik alkalommal tették közzé azt az éves jelentést, amely hazánk lakhatási szegénységéről szól. A statisztika szerint Magyarországon egyre nagyobb a lakhatási válság, és szinte minden kutatás egytől-egyig ezt igazolja. Régiós összehasonlításban is nagyon rosszul állunk. 

Tagai Gergely elmondása szerint, bár hazánkban a lakhatásra fordított közpénzek nem alacsonyak, sok lakásszegénységi mutatóban kirívóan rosszak vagyunk az európai átlaghoz képest, illetve a V4-ektől is jócskán le vagyunk maradva. Azt is hozzátette, hogy ezeket a pénzeket máshogy kellene elkölteni, hogy csökkentsék az egyenlőtlenséget. 

A legnagyobb veszélyben itthon a vidéken élők, a 18 év alattiak, a gyermeküket egyedül nevelő szülők és a többgyermekes családok vannak a térség többi országához képest. A súlyosan hátrányos helyzetben élők körében nagy a hitellel rendelkező lakástulajdonosok, hiszen önerőből nem tudnak maguknak házat vásárolni. A szociális bérlakásszektor és a hitelválságban érintettek helyzete is sokkal rosszabb, mint más kelet-európai térségekben. Hiába volt több jelentős változás a lakáspolitikában, a lakhatási szegénységi mutatók így is rohamosan zuhantak. 

A Periféria Központ egyik kutatója elmondta, hogy 4,4 millió magyarországi lakásból körülbelül 3,5 nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak, ráadásul továbbra sincs láthatáron jelentős kormányzati program, amely ennek javulását elősegítené.

 

 

 

 

100 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://indiszkret.blog.hu/api/trackback/id/tr3415316250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo2666 2019.11.24. 20:50:45

Legalább stadion van elég

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.24. 21:02:31

@gizmo2666: Miért az állam oldja meg lakhatási problémáidat? Hogy is mondtátok korábban lippschik? "Nincs ingyen ebéd.." ;)

VT Man 2019.11.25. 01:47:52

@Veszéjben a lyogállamiság !:
A liberalizmus jó, kivéve, amikor lalhatási válság van, mert akkor szocializmus és kommunizmus kell.

Nem lehet egy szocializmus egyben liberális is?

Pl. adjunk szociális támogatást, de hagyjuk az embereket szabadon csalni a papírokkal, így mindenki lehetõséget kap arra, hogy papíron rászoruló legyen.

DFK 2019.11.25. 05:20:34

#mindmeghalunk #20milliónyomorgóvanmagyarországon #ingyenmindentmindenkinekde főlegazoknakakiknemakarnakdolgozni

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.25. 05:31:40

Még mindig jobb egy felújítást igényelő saját lakás, mint liberális nagyurak bérlakásában vegetálni.

Lencsés lstván 2019.11.25. 06:40:19

@MAXVAL bircaman közíró: És akinek egyikre sincs pénze? Te idióta!

Lencsés lstván 2019.11.25. 06:41:51

@Veszéjben a lyogállamiság !: Akkor miért az állam oldja meg Mészáros "zseniális üzletember" problémáit az általa veszteségessé tett Mátrai Hőerőművel?

LibertyPrime 2019.11.25. 07:31:03

"bár hazánkban a lakhatásra fordított közpénzek nem alacsonyak, sok lakásszegénységi mutatóban kirívóan rosszak vagyunk"

Nem bár, hanem mert. Az állami közbeavatkozás nem segít, hanem felveri az árakat.

ami szabad 2019.11.25. 08:09:15

Néhányan szocializmust kiáltottak, mert állami beavatkozást sürgetett a tanulmány. Hát akkor nézzük ezt meg kicsit mélyebben: a probléma nem egyedüli, az egész világra igaz, hogy az adózási rendszerek átalakulásával, a szegényebb, egyébként dolgozó rétegek jártak rosszul. Bár haszonélvezője vagyok, de az egykulcsos adórendszerre l mégsem értek egyet, mert a drasztikus kettészakadást "szolgálja". Mára mindenhol, itthon meg de pláne - a középosztály számára is probléma a normális lakhatás. A fiataloknak elindulni esélytelen, ha otthonról nem tolják meg őket, esetleg még nyerhet a lottón, de lássuk be erre blazírozni elég szerény esély... AZ EU ha jól tudom, az energetikai pályázatok zömét, lakossági körben szerette volna szétosztani, Mo. külön engedéllyel tolta szét a pénzeket a közszférában, és csak töredék landolt a lakosságnál. A CSOK, a babaváró meg az egyéb állami, alapvetően lakáscélú támogatások kizárólag a középosztály felső széle és a gazdagok számára nyújtottak valós segítséget, mert a támogatást MEGHALADÓ mértékű árrobbanáshoz vezetett. Ezzel szemben a bedarált lakáskassza pl, pont az önerő gyűjtögetéséhez és a felújításokhoz volt jellemzően felhasználható, és a kisebb jövedelműek számára is elérhető lehetőségként töltötte be a funkcióját, nagyon sajnálom, hogy tönkre vágták, kifejezetten hasznos volt! A szociális bérlakásépítést igen jól is meg lehetne csinálni, de nálunk sajnos, szinte mindig az derül ki, hogy politikai puszipajtások között sikerül szétosztogatni .( Várban 30 E -ért miniszternek, mint rászoruló??? ) A világban zajló elégedetlenségnek és folyamatoknak igenis köze van ahhoz, hogy az elmúlt mintegy 30-40 évben eltűnt a generációs előrelépési esély. Régen minden szülő tudhatta, hogy a gyerekeinek majd kicsit jobb lesz - évszázadokig így is volt, amit persze háborúk, járványok egy perc alatt hazavágtak- de mára ez elmúlt. Az utolsó két generációnál már sajnos, nem valósult meg általánosságban ez, csökkentek az életkezdési esélyeik, és többek között ezért is dühösebbek vagy apatikusabbak. ( kinél mit hoz ki) Át kéne ezt gondolni újból, mert még egy ekkorka országban is, mint Magyarország, olyan különbségek vannak, ami komoly problémákhoz vezet majd. És tüzeket oltani mindig drágább, mint valami hosszú távú koncepciót alkotni erre, amit akár pártokon átívelve, közös nevezőre hozva a különböző elgondolásokat, jó irányba terelni itthon is kérdést!

HaD 2019.11.25. 08:14:04

@LibertyPrime: tekintve hogy a felvert árak arra valók hogy a korábban megszerezett zs-t legalizálják ezért sok csoda itt nincs...a lakás állami támagotások eleve egy olyan szektort támogatnak amibe a svarc pénzek jönnek mennek...mindezt eladják mint a családok támogatása:)...nota bene bármiféle támogatás eleve nem "liberális"(mint vmi fsz fentebb belekeverte ezt a szót)hanem protekcionista ...azaz egy adott elit saját kis köreinek pecsenyéjének sütögetésére jó max. Ez pedig piszokul nem jobb vagy bal liberál vagy konzervativ kérdés....egyszerüen egy ép aktuálisan regnáló elit zavarosban való pancsolása...másrészt mivel az emút 60 évben kb másodszor kötenek el egy halom jövedelmet nemzeti összterméket(+ külsö támogatást) olyan gazdaság szerkezet átalakításra amelyben egyes régiók elszegényednek mások indokolatlanul felemelkednek ezért rendesen felélték két három nemzedék hozzáadott értékét...mindezt azért hogy legyen pár embernek valahol a világban egy halom pénze eldugva a nahezebb idökre:)...ahhoz hogy ez müködjön kell egy olyan manipulativ média és oktatási rendszer ami kineveli azokat akik ezt benyalják...és még boldogok is :)

chrisred 2019.11.25. 08:24:24

@Veszéjben a lyogállamiság !: Miért az állam oldja meg a futballmeccsre járók infrastrukturális gondjait?

HaD 2019.11.25. 08:32:41

@ami szabad: szociális bérlakás??? Azt meg minek??? Ha egy adott régió/ország nem olyan gazdaság politikát folytat hogy a saját polgárai gyarapodjanak és önállóan halmozzanak fel tökét akkor bármilyen közpénz elköltése közép távon a lecsóba megy....mondjuk mást gondol a "nemzetközi" piac és egész régiók is mennek a lecsóba a szociális lakásokkal együtt...lásd pl. a vas és acél országának városait vagy a `70-es évek falu programjában elszórt nemzeti jövedelmet....ebben a pénzosztósdiban müködik a "rendszerváltó" elit mnapság NER a nevük....egy borkait nem a kollégiumi tanár esze tette pl. polgármsterré hanem az hogy a közpénzeket eltapsoló projektekhez adta a nevét és ha kellett ha nem adta a megbízásokat a whb-s haveroknak...persze aki azt látta ebben hogy milyen faszán fejlödik Györ(szép parkolóházak remek csarnokok fasza térkövek meg körforgalmak diák olimpia szállások stb....már amit csak én hallottam felölük:)) az azt hiszi hogy ez aztán a fejlödö térség...miközben ha az ajudi gondol egyet akkor aztán megnézhetik magukat a györi fasza gyerekek:)....de ez csak egy példa a sok közül....szóval mondjuk Györben szociális lakást???? ok....de akkor leveri azok árát amiket a helyi a ner ügyködésének koncaiból vagyonosodó maffiózók lakás bizniszbe fektettek....mint ahogy ez az ország többi részén is igaz ahol úgymond "fejlödés" van.

Buchhalter 2019.11.25. 08:40:22

@HaD: vannak vidéki térségek amit a politikai elit leírt és hagy teljesen lerohadni.Az ott élő emberek sorsa szintén nem érdekli. Lásd Komló vagy a Sellyei kistérség,de ez igaz Salgótarján és vonzáskörzete ,vagy a Mátészalka környéki falvak és még lehetne sorolni bőven. Pest megye meg kezd lassan élhetetlenné válni. Nyakra - főre épültek a lakóparkok, de infrastruktúra az nem nagyon.

HaD 2019.11.25. 08:43:45

...ja és még valamit T. Cikkíró Ùr/Hölgy:)....az emberek röghözkötésének módszereinek Magyarországon èvezredes gyakorlata van...néha van rendszer váltás,de a lényeg hogy az itt élöknek NE legyen mozgástere és így folyton összeugraszthatóak legyenek illetve alap dolgokért küzdjenek egy életen át....ne tessék csodát várni....a "népnemzeti" meg ,a szoci/drúzsbás, meg a K und K-s meg a portának alévetett aktuális elit a kis pecsenyéjéért mindig lelkesebben adta el a magyart mint akár egy labanc vagy szpáhi vagy muszka:)...ez utóbbiak "csak" a rövidtávú lerablásban voltak érdekeltek míg a hazai "urak" tartósan be vannak rendezkedve arra hogy mikor és milyen módon lehet odalökni x mennyiségü embert egy külsö hatalom gazdasági érdekeinek...ami aztán el lehet adni reálpolitikának...

HaD 2019.11.25. 09:03:01

@Buchhalter: A lakóparki családok édekében???? Minek bölcsöde óvoda suli meg orvos ...netán idösek otthona???? :):) Ez egy család barát kormány:)....vegyél fel a banktól szintén agyon vissza támogatott kölcsönt vagy 20 évre...addig is kussolsz mert mozgástered nincs...na meg persze a bankokat csudára megadóztató "népnemzeti" robinhood elit valahogy csak kell hogy kompenzálja a bankokat...akik amúgy a sanayarú sorsukban az európai banki költségek kb 3x-osát kaszálhatják a magyarságon....mindezt a családbarátság jegyében...mellesleg sajna elég sok ilyen régiót lehetne felsorolni,de nem az a baj hogy egy politikai rezsim "leír" egyes területeket hanem az hogy egyáltalán kiherélte az adott terület önnfentartó képességét...amit még a szociban Sem tettek meg ilyen mértékben...persze annak is megvolt a jó oka. Mo. mindíg is egy élelmiszer termelö ország volt(na vajon miért:)?)...és ezt az osztrákoktól az oroszokon át minden külsö hatalom még józanul látta és ki is használt a végletekig...manapság sajnos a vidék szétverését csak igen komoly és Minimum egy nemzedék munkájával lehetne visszafordítani...de ezt meg minek...azok az elvtársak akik a földeket lenyúl...privatizálták azok tök jól elvannak az ejus támogatásokból egyenlöre és semmi de semmi okuk modnjuk a feldolgozást avagy a kuatást stb....pénzelni...nem erre szól az alku:)...nem ezért rombolták le azokat a termelö kapacatisákoat amelyek adtak volna vidéken munkát:) meg adták vissza a termelési kvótákat....szerinetm ennyire egyszerü a helyzet...és ennyire reménytelen is sajnos

citrix 2019.11.25. 09:05:31

A lakások 2/3-a nem korszerű műszakilag és energetikailag? Erre egyetlen megoldás van, pártunk és kormányunk tudja és rajta van az ügyön: még sokkal több stadion és foci kell, attól állítólag korszerűsödnek a lakások.

CyberPunK 2019.11.25. 09:07:06

@Veszéjben a lyogállamiság !: Ja, jogos, miután az állambácsi szétbaszta a lakáspiacot (áfával játszás, csok, vidéki csok) ne az ő dolga legyen megoldani a létrejött problémát, hanem a népnek. Nem vagy picit kabbefaszom?

CyberPunK 2019.11.25. 09:21:27

@citrix: Azé' mondjuk picit matekoljál már. A stadion az egy valami, lehet mutogatni, jó a népnek. Ugyanabból a pénzből felújított 10000 lakás/ház a 4,4 millióból meg statisztikai hiba.

БУММЕР 2019.11.25. 09:29:35

Ez a lakhatàsi szegénység egyenértékü lassan a megélhetési bünözö kreàlmànnyal...valaki kitalàlta és a csapbol is az folyik, de folyton...kifejezetten gyülölöm a magyar médiàt...a libsit is...aki telesirja a vilàgot, (hogy a magyarok ezen felül mennyire idegengyülölök...majd a külföldi kollégàk és partnerek félve megemlitik, h ez mi...mert ök ezt nem tapasztaltàk...szoval a kç%&* anyjàt mindenkinek aki ezt hirszteli, közben meg otthon järva a Vàci uti TESCO-ban nem hallasz magyar szot az alkalmazottak között)...

Visszatérve...a Magyarok magàntulajdon birtoklàsi arànya messze magasabb mint nyugat europàban (még)...Svàjcban egy jol keresö is nehezen vagy egyàltalàn nem tud ingatlant vàsàrolni, a bérleti dijak az egekben (ZH-ben elérte/kissé meghaladta az àtlag fizetést), de mondhatjuk, hogy mindenhol igazodik a fizetés szinvonalàhoz...ha sikerül a magàntulajdon, akkor jön a min 1 havi fizunak megfelelö ado és még sorolhatnàm...

Honnan tudjàk, h 4.4M-bol 3.5M nem felel meg...mi a korszerü? Az éppen aktuàlis vagy az életbe lépö...amugy ez honna szivjàk? Egyik ingatlanunknàl sem volt soha, sem bejelentési kötelezettség sem ellenörzés...pl egy ingatlannàl, az adàsvételhez kell energetikai tanusitvàny...de ha felujitom/beköltözöm és bérbeadom màr a kutyàt sem érdekli...attol, mert nincs benne % megujulo még csak a besorolàsa lesz rosszabb, az energiahatékonysàga nem...szoval lehet ezt it csürni, csavarni...

Majd lépjünk egyet a troger épitöiparra...mocskosul tulàrazott szarral öntötték el a CSOK/Babavàro és egyebekkel kistafirungozott embereket...arrol ne beszéljünk, h a müszaki tartalom otvar, szakszerütlen és a kiviteli dokumentàciokkal nincs összhangban, a garancia érvényesitethetetlen...jah és 4-6-10 honap csuszàssal jo esetben...

Mindezek utàn, miért sirunk, kinek és miért? Ismét egy olyan dologgal vàdoljuk az éppen regnàlo kormànyt, ami nem az ö feladata...van ezeknek elég hibàjuk, inkàbb azokat cincàlja a média erösebben...fenntartva a multbeli politikusok szemétségeit...

Azért elég legyen ebböl a mindet ingyen-böl...adot senki nem akar becsülettel fizetni, de mindenféle tàmogatàsért még külön kuncsorog...agyam eldobom...

DK Feri nagy szocimanci mit csinàlt mikor kormànyzott? Medgyeszku? Libàs paraszt? Esetleg a pufajkàs Horn a cionista bajszossal karöltve? Nem javit a jelenlegi helyzeten, de nem szabad elfelejteni, mert ezek az emberek Orbàn balfaszsàga miatt ujra szivàrognak elö...

Che21 2019.11.25. 09:36:36

Talán nem kellett volna hagyni, hogy a cigányok állami pénzből (szocpol) mindenféle lepukkant putrit építsenek a szoclib kormányok alatt.

2019.11.25. 09:40:06

"4,4 millió magyarországi lakásból körülbelül 3,5 nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak"
Ezt a mondatot értsd úgy, hogy ha nem vagy hajlandó 100 millió forintos lakóparki gányolt lakást vagy "közel nulla energiaigényű" blöff-barlangot venni, de minimum ugyanennyit rákölteni a saját, amúgy lakható házadra, akkor nem vagy trendi, környezettudatos, zöldenergiás, ökolábnyomos meg még mit tudom én milyen homunkulusz, ami manapság az elvárás, hogy legyél.

citrix 2019.11.25. 09:40:22

@CyberPunK: Igen igen, azért kell még sok stadion, a focira is nagyságrendekkel több pénzt kellene adni, természetesen közpénzről beszélek. Ha összevásárolná Orbán a legmenőbb játékosokat euromilliárdokért, talán nem a béka segge alatt lenne a nívó a ráköltött néhány száz vagy ezermilliárd forint ellenére. A lakások állapota, korszerűsége huszadrangú, ott csak a sok idióta éli a kis életét, statisztikai hibák úgy ahogy vannak. A foci, a stadionok, a várba költözés csilliárdokért, Polt Péter őriztetése a TEK-esekkel , az a fontos, attól lesz jobb a népnek.

chrisred 2019.11.25. 09:42:17

@CyberPunK: Szerintem egy helyiértéket elcsúsztál, vagy úgy számolsz, hogy egy átlagos lakás felújítása 40-50 millió forint. Amellett ezeket a stadionokat építés után fenn is kell tartani, márpedig arra saját bevételből képtelenek, tehát plusz állami költséget generál. Míg a lakásfelújítás energiahatékonysági szempontból megtakarítást jelent. (Arról a tényezőről nem is beszélve, hogy a stadionok építését szét lehet osztani a haveri kör cégei között, míg évente több tízezres nagyságrendű lakás felújítása a helyi kis- és középvállalkozásoknak is munkát és bevételt teremt.)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.25. 09:48:24

@Lencsés lstván: Miért a nyugati kormányzatok oldották meg a különböző veszteségesség vált autógyárak autógyárak problémáit annak idején?

CyberPunK 2019.11.25. 09:49:00

@БУММЕР: Aranyapám, sok lesz az a vodka reggel. Ezt hogy hoztad össze úgy, hogy a mindenkori kormány feladata a mindenféle hivatalok fenntartása, akik szabályozzák és ellenőrzik az ágazatokat? Tudod, épitőipar, pénzügyminisztérium, etc. Ahol nekik kéne a szabályozást létrehozniuk és betartatniuk. Erre jössz azzal, hogy nem az ő feladatuk. Akkor mégis kinek?

A Feriéket meg hagyd a francba, harmadik ciklus óta megy a 2/3, és pont azért kapták ezt meg, hogy az ilyen gondokat megoldják.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.25. 09:52:50

@chrisred: Mert ugye a világon kizárólag a magyar állam támogat stadionberuházásokat. A magyar állam 9 év alatt kb. 500 milliárdot költött stadionberuházásokra, ugyanezen időszak alatt 20 ezer milliárdot költött pl. egészségügyre, és kb. ugyanennyit fog a következő 9 évben is egészségügyre.. Mellesleg a stadionépítési és stadionrekonstrukciós program a Gyárfás-féle futball EB pályáztban is szerepelt. akkor miért nem sírt senki?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.25. 09:54:13

@CyberPunK: És mi köze ennek az első kommentben szereplő stadionépítéshez, te BALfasz..?

БУММЕР 2019.11.25. 09:56:19

@ami szabad:

Nem vagyunk és nem leszünk egyenlöek...el kéne màr fogadni, hogy mindig lesznek szegények, jo moduak és gazdagok...persze senki nem akar szegény lenni...de pont ilyen sokan tenni sem akarnak ellene...

Könnyü mondani, hogy ez meg az milyen jol él...a befektetett munkàt mindenki kifelejti...

Milyen generàcios elörelépési esély tünt el? Ràjöttek, hogy cigànyokra elvert milliàrdok magukban nem elegek, ha ök nem akarnak màsként élni? Annyira tele a tököm ezekkel a siràsokkal...

CyberPunK 2019.11.25. 09:56:32

@citrix: @chrisred: Nem, egy átlag stadionnal számoltam. Ha mindet nézzük, akkor elvileg 340M ment el pár év alatt. 10m-el számolva az 34000 lakás/ház. Abban remélem egyetértünk, hogy egy átlagos lakás/ház esetén 10m teljes energetikai/gépészeti felújításra nem elég, szóval nem gey súlycsoport a kettő.

CyberPunK 2019.11.25. 09:58:32

@citrix: Természetesen nem attól, egy szóval se mondtam, hogy ez értelmes beruházás. Csak azt közöltem, hogy ha nem lennének az is csepp lenne csak a tengerben. A fő gond az, hogy 1, nincs olcsó munkaerő itthon, 2. lószart se keresünk a drága bér/anyagköltséghez képest. Erre már csak extra kedvesség a szupersarc rendszer.

CyberPunK 2019.11.25. 10:00:00

@Veszéjben a lyogállamiság !: Semmi, én erre az agymenésedre reagáltam: "Miért az állam oldja meg lakhatási problémáidat?"

CyberPunK 2019.11.25. 10:04:01

@Veszéjben a lyogállamiság !: Még egy apróság, ezekkel az adóterhekkel jobbosnak beállítani a mostani kormányt picit mulatságos. Azt azért ne játszuk már, hogy balos adóteher van, de verjük a mellünket, hogy jobbosok vagyunk. Ez csak azoknál működik, akik képtelenek összeadni két számot fejben.

chrisred 2019.11.25. 10:04:27

@Veszéjben a lyogállamiság !: Hát még ki támogat stadionépítéseket? Kína, Észak-Korea?

Az egészségügyi költségek legnagyobb részét a munkavállalók által a tb kasszába befizetett járulék állja, azt az állam nem fizeti, hanem elkölti. Egyébként éppen most esett húsz éves mélypontra GDP-arányos egészségügyi kiadások értéke Magyarországon.

Amúgy nálad tényleg ugyanabba a kategóriába tartozik, hogy egy beteg ember meggyógyul, vagy egy szurkoló tud-e menni focimeccsre?

БУММЕР 2019.11.25. 10:04:43

@CyberPunK:

A lakàsszegénységi mutatok javitàsàra irànyult a kontent idézett sora...valoban nem egyértelmü...

A 2/3 a tipikus esete a "fejébe szàll a siker" story-nak...csak tul sokan szo%ç"nak emiatt...a Feriéket sajnos azért nem szabad hagyni, mert pont a 2/3 elpazarolt lehetösége hivta életre a golemet...

Ami a fideszböl lett, az nemzeti szégyen...

chrisred 2019.11.25. 10:10:44

@CyberPunK: Én beleszámoltam az úszóhodályt meg a 100 miliárdos kézicsarnokot is. 500 milliárd osztva 10 ezerrel nálam 50 millió. Szerintem az átlagos magyarországi lakóingatlanok értéke nem éri el a 10 milliót, nemhogy a felújításuk.

CyberPunK 2019.11.25. 10:23:22

@chrisred: Ok, legyen akkor 50k ingatlan, még az is 1,13% az összeshez képest. A bér és anyagköltségen nem segít az, hogy amúgy az ingetlan szart se ér, mert nincs rá kereslet.

CyberPunK 2019.11.25. 10:23:57

@CyberPunK: Mármint adott helyen nincs rá kereslet.

bontottcsirke 2019.11.25. 11:51:31

@Veszéjben a lyogállamiság !: az állam is oldhat meg ilyen problémákat. Például lehet önkormányzati hatáskör is állami segítséggel. Abban meg teljesen igaza van, hogy akkor kell x lábú béna focistákkal kedveskedni, ha mér űrhajóval mászkálunk annyira fejlett az ország.

Kivlov 2019.11.25. 11:53:03

De abból a rengeteg "lakhatási szegényből" biztos min. 50% cigizik, kólát vesz, csipszet vesz. Arra van pénz...

Buchhalter 2019.11.25. 12:13:29

De abból a rengeteg "lakhatási szegényből" biztos min. 50% cigizik, kólát vesz, csipszet vesz. Arra van pénz...
persze, mert ezekből akár össz elehetne gyűjteni egy Önrészt szerinted! Te magad sem hiszed el,de ilyen fotel bemondásokkal simán elbagatelizálód a lakahatási gondokat.

nemecsekerno_007 2019.11.25. 12:40:24

Valóban rászorul a magyar lakásállomány a korszerüsítésre, de ebböl “lakhatási szegénységet” kreálni szociális demagógia. Valszeg a kormány erre is fog támogatási rendszert kialakítani, de elsö körben azokat fogja segíteni akik nagyobb önrészt tudnak vállalni.

finom szaftos oldalas 2019.11.25. 12:56:28

@Buchhalter: Bizony a cigi és a pia könnyen benne lehet... márpedig az havi 30-50 ezer forint fejenként...

finom szaftos oldalas 2019.11.25. 13:01:17

Ez sem egy újkori probléma...

Gyönyörűt láttam, édeset,
elképzeltem egy gyenge rózsát.
Elbámészkodtam s rám esett,
mint nagy darab kő, a valóság.
Ám ez a kő is képletes.
A legjobb, ha mindent kimondok.
Igy oktatnak ügyeletes
és tanulságos napi gondok.

Lám, ösztönöm helyes nyomon
járt, amikor bejött az ember.
„Kikapcsolja a villanyom” -
ez zúgott bennem, mint a tenger.

A kés ott volt az asztalon
- éppen a ceruzám hegyeztem -
ha ezt az embert leszurom,
tudom, mindennel kiegyeztem.

El voltam keseredve. Hát.
Minden sötét és szomorú lesz.
Állat védheti otthonát;
hanem másfajta háború ez.

Fegyvert ragadni gyengeség:
megöl az ellenség és megver
s elszáll rólam a kedves ég.
Jogállamban a pénz a fegyver.

A hadviselés itt ma más.
A hős a kardot ki se rántja.
Bankó a bombarobbanás
s mint fillér, száll szét a szilánkja.

Igy okoskodtam s jónapot
kivánva elhuzódtam oldalt
s este a nyájas csillagok
rámnevettek a teli holddal.

1937. július

www.youtube.com/watch?v=A_dW1M64Erg

Buchhalter 2019.11.25. 13:33:46

@finom szaftos oldalas: Te lenni fradi géza új nick alatt.A versike elég árulkodó.A te matekoddal 30-50 ezer "csak" 10 év egy külvárosi panel önrésze aztán még 25 év a többi.Ez az igazi röghöz kötés magas foka! Különben nem sajnálom az emberek többségét : sokan értéktelen munkával,vagy pozikkal akarnak sokat keresni és ezért igazi értéket elvárni . Lásd : minőségi lakás,vagy kertes ház vagy akár egy jobb kocsi. Diákként nyaranta dolgoztam az építőiparban. Mély tiszteletem akik ott dolgoznak hóban - sárban,dög melegben .Tisztességesen kajálni és átöltözni sem tudsz és még mindig nem szereti a legtöbb vállalkozó bejelenteni az embereit.E sok negatív hatás miatt meg sokan "csodálkoznak" ,hogy az építőipari szakmák egyre jobban elcigányosodnak,vagy olyanok művelik akik a 8 általánost is csak kegyelemből végezhették el. Több megbecsülés társadalmilag és anyagilag,vagy csak még rosszabb lesz itthon a helyzet.

CyberPunK 2019.11.25. 14:30:24

@Buchhalter: Egy kis tanmese: Timike tanult, ezért elment multihoz excelt tologatni. Semmi szükség nem volt rá, max annyi, hogy aranyosan mosolygott és ezért emelte az iroda morálját. Cserébe ezért a multi rendesen bejelentette, és a nem kevés bérköltségének fele ment az államhoz. Petike hülye volt, mint a segg, még arra is képtelen, hogy németül pár szót megtanuljon, ezért a szakmunkásból ismert haverok inkább itthonhagyták, szenvedjen egy hazai vállalkozóval. Mivel a vállalkozó tudta, hogy Petike hülye, mint a segg, ezért lófasz fizetésért foglalkoztatta. Megtehette, mert bár egy (nyelvet pár szóban karattyoló) képzett ukrán ugyanannyiba fájt volna, az a kurva nemzeti öntudat basztatta, és nem volt egy hatóság, aki pofánvágta volna, hogy mi az a kókler gány munka, amit átad. Mivel a másik hivatal nem akarta nézni, hogy miből is telik neki akkora házra, nyaralóra, bmw-re és rengeteg utazásra, ráadásul a nemzeti öntudat kimerült Petike foglalkoztatásánál, ezért megtehette, hogy lófasz adót se fizetett. Cserébe évente váltogatta a cégeit, mikor túl sok garanciális probléma merült fel, de minimál TB befizetésért ugyanúgy jár orvoshoz, mint a full adózó Timike. Az ügyfelei meg lakhattak a drága de legalább silány munkáiban.

Na, akkor ezek fényében lehet beszélgetni az értéktelen munkáról.

ami szabad 2019.11.25. 14:34:45

@HaD: @БУММЕР: Én is hiszek a versenyben, és személyes teljesítményben, és nem abban hiszek, hogy osztogatással oldhatók meg a problémák. A versenyszférában dolgozom, és X vagyok, akik még úgy oldották meg ha kevés volt a pénz, hogy akár 3 helyen dolgoztunk egyszerre. A probléma azonban összetettebb annál, mint hogy mindig voltak szegények, meg hogy ellopják- bár ez utóbbi, sajnos látjuk, nagyon is igaz. Állításaimat - mármint hogy az utóbbi évtizedekben csökkent a világban a következő generációnak majd úgyis jobb lesz, elég sok átolvasott tanulmányra alapozom, melyek megállapítják, hogy ha inflációtól megtisztítva a nettó béreket nézzük, akkor 40 év helybe- topi van. Az adókulcsok átrendezése pedig, mindenhol a gazdagabbaknak kedvezett. Warren Bufet mondta- aki többedmagával sokszor felszólalt, hogy a gazdagoknak magasabb kulccsal kéne adóznia- hogy elég nagy gáz, hogy az ő titkára több adót fizet, mint ő maga...Az USA-ban a gazdagok adókulcsa csökkent az elmúlt 50 évben vagy 25%-ot, a munkából élőké nőtt 2-3%-kal. Itthon pl. hogy kellően propaganda íze legyen, egy focista 160M -ig adómentesen veheti fel a pénzét, és az új osztalékszabályozókkal mondjuk Mészáros Lőrinc 15%-on viszi haza tisztán a pénzt, míg egy takarítónőtől ha így hirtelen jól számolok, 26,5% -ot vonnak le a bruttójából. Ezért is nem tud már a középosztály alsó széle igazán gyarapodni. Itthon további komoly probléma a társadalmi mobilitás hiánya. A nyugati országokban 2-5, itthon 7 GENERÁCIÓ kell ahhoz, hogy valaki a szegénységből indulva, eljusson a középosztályig. Vagy 200 év... EZT az időt lenne hivatott lerövidíteni mondjuk 2-5 generációra a szociális bérlakás program. (is) Persze a minőségi oktatás, a felnőttképzés sokkal többre lenne képes, de természetesen, az is hosszú idő, mire az eredményei megmutatkoznak. Néhány évvel ezelőtt még hajlottam volna én is arra, hogy mindenkinek áll a zászló, hajrá! de azóta annyi olyan egyedi sorsot ismertem meg, ahonnan nincs felállás, hogy átértékeltem magamban ezt a véleményt. Az újratermelődő szegénység, igenis a kormányok bűne jórészt, és piszkosul vissza fog csapni, ha nem lépünk, mert azok a kölkök, akik MA kiesnek pl, az oktatási rendszerből, a mi kölkeink eltartottjai lesznek a helyett, hogy munkájuknak köszönhetően, önfenntartó és adófizető lenne belőle. Ráadásul, ez a folyamat tovább növeli annak a kockázatát, hogy azok a kölkök meg, akik itthon boldogulnának, nem akarják majd a nyakukba ezt a terhet IS és még inkább lelépnek. Ez a szűklátókörűség, kva. sokba fog kerülni, és hiába intézik el azzal, hogy aki akar tanul, meg boldogul, ez sajnos, tényszerűen nem igaz.

CyberPunK 2019.11.25. 14:38:16

@ami szabad: Pedig de, igaz, csak ilyenkor hozzá kell tenni, hogy nem itthon. Aztán mikor jönnek a nemzeti öntudattal a turbomagyarok, akkor meg besértődnek, ha a XXI. században kiröhögik őket.

]{udarauszkasz 2019.11.25. 15:43:57

@MAXVAL bircaman közíró: Altalaban nem szoktam neked igazat adni, de ebben igen.
Ha az ember hitelt fizet, akkor annak elobb-utobb vege van, es van egy sajat lakas/haz.
Ausztriaban, Nemetorszagban a lakossag java resze jo ideje berelt ingatlanokban el, es ez most kezd kokemenyen visszautni, ugyanis az ingatlanarak olyan szinten elszallta pl. Becsben, Berlinben, Muechnenben, de a tobbi varosban is, hogy csak ingatlanmagnasok, es spekulansok kepesek ingatlant vasarolni, a tobbinek csak a berlet jut. A tobbszazezer, vagy millios euros ingatlanarakat persze a berlokon hajtjak be, a felspekulalt berekbol hatalmas ingatlanvallalatok, kartellek egyesulnek, es meg jobban felhajtjak az arakat.
Ha valami ujabb gazdasagi vilagvalsagot fog generalni, akkor ez a lufi lesz az, es nem a mostanaban sokat szidott autoipar.

Lencsés lstván 2019.11.25. 15:47:32

@nemecsekerno_007: " korszerüsítésre ebböl elsö" - hová "sűlyed" még a helyesírásod?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.25. 17:41:01

@CyberPunK: A Kkv szektor adóját 16%-ról 10-re csökkentették Orbánék, és a vállalkozások egyéb terheit is csökkentették. Egykulcsos adó?Az nem egy klasszik jobboldali gazdaságpolitikai elem?
Egyébként meg mi értelme számon kérni klasszikus bal-jobb gazdaságpolitikai felfogás, amióta a hazai "bal"oldali kormányok keményen privatizálni kezdtek..?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.25. 17:43:11

@chrisred: Te komolyan gondolod, hogy Csehországban, Lengyelországban, vagy Skandináviában magántőkéből működik a futball..Éppolyan szerény érdeklődésre tartanak számot ezek a bajnokságok, mint a magyar..

Lencsés lstván 2019.11.25. 18:59:14

@Veszéjben a lyogállamiság !: 2010-ben a GDP arányos adó 37,5 százalék volt, 2018-ban 38,4.

Gyorgy007 2019.11.25. 20:15:33

" Periféria Központ egyik kutatója" :D :D :D kutatója :D :D :D Egy bóvli formáció tagja kinevezi magát kutatónak. ÉRdemes rákeresni a periféria központra. Kb mint amikor a technia szakkör barkácsol virágtartót.

Nagy duma "ráadásul továbbra sincs láthatáron jelentős kormányzati program, amely ennek javulását elősegítené."

Már nem azért a kamatmentes hitelpályázat enegergetikai beruházásra micsoda? 5 milla ingyenhitelből meg van oldva a fűtés, elektromos áram, melegvíz és sütés főzés problémája. 20 évre havi 19 000 Ft törelsztővel. Nincs áram díj, nincs gázdíj, nincs tüzifadíj.

Akkor ott a Családi otthonteremtési kedvezmény. 10 milla ingyen pénz + 10 milla kedvezményes hitel.

A harmadik panel program?

Vagy a Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer – energiahatékonysági pályázat ?

A tempó maradt a régi, hazudtok éjjel és nappal :D A kutatók :D :D :D Olyan mint a civilek :D :D :D

felucca02 2019.11.25. 20:34:15

Miről beszélünk abban az országban, ahol nincsen a lakás- és építésügynek minisztériuma?
Miről beszélünk, amikor az egyik héten E-napló, a másik héten már ÉTDR, mindez állítólag azért, hogy egyszerűsödjön a népnek minden, de nem egyszerűsödik, csak ellenőrizhetetlen lesz, ki, hol, mit épít.
Ja igen, és vegyük el az önkormányzatoktól az építéshatósági jogokat, mert képesek voltak nem a fideszre szavazni a népek.
Hát basszák meg!

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2019.11.25. 21:09:25

Véleményem szerint az államnak nagy mennyiségű, korszerű lakást kellene építenie azokon a helyeken, ahol nagy az igény és drágák a lakások. Ezeknek típusházaknak kellene lenni, mint régen a paneleknek. Ezeket aztán az ott lakók lízingelhetnék.

Ez leverné a magas lakás és bérleti díjakat és csökkentené az ingázók számát is. És szinte "ingyen" lenne az államnak, mert a bérlők kifizetnék a lakásokat.

Ha pénzt öntünk a piacra, az felnyomja a lakásárakat, ami miatt a lakástulajdonosok még gazdagabbak, a lakás nélküliek még szegényebbek lesznek.

pattantyúk 2019.11.25. 22:33:43

Dehogy elég! Még kellene egy pár stadiont építeni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.11.25. 23:43:09

Borsodban par szazezerert lehet venni házat.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.11.25. 23:44:42

de leforditom magyarra
a leszakado melyszegeny rétegnek ujabb C lakasokat kene epiteni...
jol ertem?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.11.25. 23:52:05

@Gyorgy007: Te aztán sötét és agyatlan vagy. Ezek mit segítenek azokon akik nem képesek kifizetni az elszállt albérleti árakat?

nemecsekerno_007 2019.11.26. 01:03:21

@Lencsés lstván: Ennyit sikerült felfogni?! Gratula!

chrisred 2019.11.26. 04:55:50

@FILTOL: Vagy felújítani, hogy a bérből, fizetésből élők nagy részének ne a rezsiköltség vigye el a jövedelme jelentős részét. Ezzel az egész nemzetgazdaság jól járna, mert az a pénz megjelenne a belső piacon.

chrisred 2019.11.26. 04:58:56

@Veszéjben a lyogállamiság !: Nem, egykulcsos adó Europa keleti felén, a volt szovjet blokkban jellemző.

chrisred 2019.11.26. 05:21:05

@Gyorgy007: A kamatmentes hitel nem kormányzati, hanem uniós program. A csok lakásfelújításra nem használható. Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer - 1,6 milliárd forintból akarod megoldani az ország lakóingatlanainak energiahatékonysági problémáit? És előbb még a stadionprogram százmilliárdjai lettek lekicsinyelve...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.11.26. 07:02:47

@nemecsekerno_007: Felfogta milyen sötét bunkó vagy. Elég hamar megy, ha egy röfidben több súlyos helyesírási hiba van. Talált, "sűlyedt". :-))

Wildhunt 2019.11.26. 07:32:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ha már troll: 2016 óta az ly használata opcionális. Igaz, ha használod akkor helyesen kell.

HaD 2019.11.26. 07:50:43

@Gyorgy007: "bóvli formáció tagja kinevezi magát kutatónak..." olyan mint a közvélemény kutatók akik megkutatják a pártállam sikeres szereplését mongyuk az önkormányzati választáskon aztán kussolnak mikor nem azt dobja ki a gép:)...persze ha eltekintünk attól hogy ezek a szervezetek egy jó része állami pénzből(tehát nem ingyen!!!!) hazudoznak abból az egyszerű pszichológiai alaptézisből kiindulva,hogy a tömeg elhiszi hogy előre hogy megvan e nyerő és ezért ő is oda szavaz illetve aki meg nem a pártállamra akar szavazni az meg kedvét vesztve nem megy el nevét adni az az "amúgy is bukott" ügyhöz....és akkor még tekintsünk el attól hogy a szavazó gépezet mennyire átlátható...lásd pintérsanyi informatikai cége számolgatja a szavazatokat a saját kis szerverén....szóval bóvli formációkról ennyit.

"...ingyen hitel..." NINCS ingyen ebéd öregem! Egyrészt vagy a magyar vagy/és ejus forrásból AZ ADÓFIZETŐK ZSEBÉBŐ csengetik be a bankok(nagy részt ejus bankokéka de a stróman csányi-féle otp meg az oroszokéba) zsebébe a kamatokat és a költségeket...Mo.-on mindezt az ejus átlag háromszoros árazásán...a szoc pol akarom mondani a csok azt meg az elvtársak mindíg is alkalmazták azért hogy a munkás szaporulatot növeljék...nagy tanítójuk marx mester kioktatta őket hogy egy jól működő kizsákmányolható rendszernek szüksége van "tartalék seregre..." azaz melós túlkínálatra azaz munkanélküliekre....azaz szivathatókra...szóval ennek "termeltetik" az ilyen csok félékkel az utánpótlását...mondjuk az összelopott vagyon nem lesz működő képes rabszolga jobbágy avagy munkás nélkül:)...
Azon nem kellene elgondolkodni hogy miért is kell "ingyen" pénzekkel támogatni az emberek lakhatását??? Miért nincs annyi jövedelem felhalmozó képessége a munkás osztálynak:) hogy ezt önerőből is megoldja??? Könyörgöm eltelt 30 év a kapitalizmus bevezetése óta és semmi??? Hová lett egy nemzedék munkája??? Ezen tessék mélyen elgondolkodni:)...
Amennyiben egy szerény pillantást tetszik vetni a lakás árak kontra jövedelmek arányára talán könnyedén megállapítható hogy mire is megy ki a "játék"...egyszerűen átcsoportosítják azokat a pénzeket amelyeket tisztára akarnak mosni...erre az építő ipar kiváló...és az emberek meg benyalják hogy ez a család támogatásról szól...lófszt...arról hogy az emút 30 év különböző elitjei tisztába tegyék a túlárazott ügyleteikből származó zs-t. Egy x m2-es lakás letörlesztése ép úgy egy emberöltő mint volt korábban is...a minőség meg ahhoz van mérve hogy utána kezdődjön minden elölről...na ehhez tessék tapsikolni elvtárs!!!!
Úgy amúgy meg ki kell fáradni csak mondjuk Ausztriába és ránézni a különböző településekre....valahogy nincsenek elnéptelenedő falvak és az emberek simán megélnek ott ahol a szüleik a nagyszüleik az ükszüleik is megéltek....a házakat is inkább korszerűsítgetik és inkább eljárnak melózni 30-60 kilométerekre(a tömeg közlekedésre kicsit több zs jut mint a stadionokra:))amit még rendesen meg is támogat az állam....pusztán csak azért hogy ne menjen még feljebb a vonzáskörzetek lakás árszínvonala+ne szórjon ki a társadalom egy halom pénzt arra hogy 1x itt építkezik majd ha más szél fúj akkor amott...de ze meg már annak a gazdasági ténykedésnek a témája amit Mo.-on szervezetten és előre megfontolva űznek a politikai elit tagjai...és ez hosszabb ügy:)...de érdemes elgondolni hogy miért is néptelenednek el Mo.-on egész régiók...akár ez emút 30 éveben is.

Buchhalter 2019.11.26. 09:08:27

@HaD: György007 sötét mint a seggem luka,de jól levezetted ,hogy mire megy ki a játék.Simicskónak is az a legnagyobb dobása,hogy a levadászott vaddisznó húsa legyen adómentes a sertéspestis miatt.Állatvédők szerint furcsa.hogy ő a magyarországi vadászegyesület elnöke.Ki lóg a lóláb! Mintha neki lett volna balhéja Svédországban helikopteres vadászat miatt. Az is beteg ember szerintem aki "sportból" állatokat lövöldöz le.Szerintem az átlag magyar megérdemli a sorsát.Ahelyett hogy sztrájkolna és szervezkedne az ilyen korrupt fasz politikusok és az őket kiszolgáló vállalkozói és banki vezető réteg ellen. 20 évre adott csokkal és babaváró hitellel eladja magát.Bár az értelmesebbje és bátrabbja(5-600 ezer magyar) már külföldön él inkább. Nekem a mesterségesen gerjesztett lakás árak mellett a kormányy orosz - török dörgölőzése sem tetszik igazán.Ilyenkor hol van részükről a nagy "szitya" magyar vér?

БУММЕР 2019.11.26. 09:27:42

@ami szabad:
Mivel komplex a kérdés, ezért ca. mindenkinek igaza van valamennyire.
Kivettük a természet kezéböl a gyenge elhullik kérdéskört...de becsapni csak magunkat tudjuk...a természetes szelekcio minden szinten müködik...

Kedvenc példàm a szomszéd cigànygyerek...kezdettöl fogva joban voltuk, bandàztunk, ok is jo moduak voltak, de...amig én tanultam és dolgoztam, ö hereverézett otthon, kondi, szoli, csajozàs, de kb mindenböl megbukott, mig én orszàgos tanulmànyi versenyekre jàrtam (nem kényszerböl, csak ment csuklobol)...

Majd jött:
- de jo kocsid van...jah évekig dolgoztam értem
- de jol keresel...jah 20 évig tanultam érte
- ...te milyen szerencsés vagy...wtf...

Most a kettönk bére között 23X szorzo van...

Nem is akarta gyarapitani azt amit a szüleitöl kapott, pedig tudta volna (mert ha fel tudtam késziteni potvizsgàra és csuklobol kirakta fele idö alatt, akkor az az ember nem buta, csak lusta)...én azota mondom, hogy a cigànyok kicsit sem butäk mint tartjàk roluk (nem csak az ügyeskedéshez értenek), csak lustàk, nemtörödömök (a többség)...

Ennek tükrében, meg egyéb személyes tapasztalataim alapjàn mondom azt (vélemény, nem tudomànyos kutatàs %-kokkal alàtàmasztva), hogy akinek esze volt és mellé akarata, a legszarabb alkoholista csalàdbol is igen magasra tudott jutni...h mi a recept? Ha tudnàk, akkor rég meglépték volna mindenhol a vilàgban...

Természetes szelekcio...

HaD 2019.11.26. 10:20:49

@БУММЕР: régen a bánya és acél iparban valamint az építő iparban rengeteg cigány ember dolgozott keményen öregem...ma meg az építő iparban főleg....de mondjuk ha pl. nem loprivatizálták volna pofátlanul el amagyar mezőgazdaságot és tették volna tönkre az oroszok miatt felépített(meg persze történelmi hagyományok miatt meglévő) feldolgozó ipart akkor manapság valszeg a vidék is képes lenne eltartani önmagát...ahol esetleg a geotermikus rendszerekben(és nem csak szintén agyontámogatott wellness hotelekben) jelentős kézi munkát igénylő melót lehetne adni egy halom cigánynak és nem cigánynak...amit aztán helyben feldolgoztatni velük amihez persze kellene mg.-i gépipar(amit szintén hazavágtak az elvtársak az elvárásoknak megfelelően...ezért kapják ma a szinte szabadon elkölthető ejus pénzt)....netán az okosabb magyar paraszt dolgozhatna vidéki kutatásokban is ami az élelmiszer ipart valamint vízgazdálkodást illeti....mindehhez lehetne vidéken szakiskola/egyetem...és mi van ehelyett....ejus támogatásokon élősködő zöld(vöröses narancssárgás)bárók akik eladták a termelési kvótákat lerombolták a feldolgozó ipart és mondjuk az ÁFÉSZ rendszert és helyette a cba-ban fasza magyar búzából meg tejből meg élő állatból készült német olasz francia osztrák stb kaját árulnak...mindezt szarabb minőségben mint ahogy azt a nyugati országokban forgalomba lehet hozni,de kb olyan áron mint ott...
Szerintem a cigány is dolgozna csak akkor nem lehetne megvenni kilóra fillérekért a szavazatát:)...ezt meg én tudom tapasztalatból:)

Nota bene...miért nem használ cimbora magyar ékezetes billentyűzetet??? Egy dolog a ciril betűs"neve" de költhetne magyar billentyűzetes gépre ha már Magyarországra írogat:):)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.11.26. 10:27:23

@HaD: Alapvető tévedésben vagy. A mezőgazdaság a GDP 3-4 százaléka mindössze. Erre te nem tudod a vidéki életet alapozni. A feldolgozó ipar pedig rég nagyüzemi, ahol a vidéki kis üzemek nem rúgnak labdába. Az acél és szén ipar már rég sehol, mindenütt veszteséges.

ami szabad 2019.11.26. 10:31:07

@БУММЕР: Ezt én is ismerem. :) Meló mellett, "szabadidőmben" a melóból megkeresett pénzből is tanultam pár évnyit, AZT nem irigyelte senki, csak az eredményét. :) Mindemellett rengeteg c és nem c-t ismerek, akik ahonnan indultak, vagy egy - egy kanyarban amit dobott a kocka nekik, onnan nincs felállás segítség nélkül. És sajnos, ezt nem mérlegeli senki. Hogy van az, hogy ha egy nő pl, egyedül neveli a gyerekét, az szinte 100%-os biztonsággal szegény lesz? Onnan hogy jön majd ki a gyerek? Az a bajom, hogy LÁTOM, ahol a család nem tud egy izmos dobbantóval segíteni a gyereknek- és figyelj, egyértelműen így lesz a továbbtanulással is, már megkezdődött az átszervezése- ott a gyereknek tényleg az marad az esélye, ha valami csoda folytán rá nem mosolyog a szerencse, hogy vagy lelép itthonról, vagy ezer év küzdelem után jut el a START vonalig. Úgy mondom ezt, hogy pontosan tudom, miről is beszélek. Ha valaki diákhitellel nyit, hogy MAJD jól keressen, és azt köhögi 35-40 éves koráig, miközben már rég a lakhatáson- családalapításon kellene rugózzon, ott elég nagy a gáz. És kamaszgyerekemmel körbenézve, pontosan tudom, hogy egy -egy osztályból hány gyerek lesz az, aki így fut majd neki az életnek, miközben nem unatkozó semmittevők a szülei, hanem mondjuk óvodapedagógus diplomával, tanár, vagy bolti eladó. Szóval dolgozik, adózik, és mégsem tudja megteremteni a gyerekének a kiugrás lehetőségét, pedig ez minden szülő vágya! Én szerencsés vagyok??? !!! vagy mi a fene, de persze, bőven megvolt az ára, és igen, ott megy kicsit még könnyebben, ahol esetleg a mi szüleink is mondjuk már megfeszültek kicsit, mert egy- egy nagymamai lakás - örökség, persze komoly érték, de akkor már megint visszajutunk ahhoz, hogy generációk kellenek a gödörtől a felszínig.. És ezért gondolom, hogy kellenek olyan programok, amik ebből kiutat jelentenek. Most is van számtalan példám- nem c- ahol látom, hogy a társadalmi beágyazottság mennyivel maghatározóbb jelenleg, mint az ész- szorgalom. és tehetség együttesen. Ez új keletű, a rendszerváltásnál még volt kitörési pont, mi is éltünk vele, azt sem ingyen adták, mert nem kapcsolati tőként volt, csak eszünk, szorgalmunk,kitartásunk, megy ilyenek,.. Azért persze, önmagában nem sokat adnak a boltban, csak ha használni is megtanították otthon, ez meg már a hozott szocializációs tényezőkig is elmegy, ami újabb fejezet lenne, úgyhogy , most kihagyom, mert így is marha hosszú lettem. ...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.11.26. 11:07:16

@HaD: Nem kell költenie. Ez Windows beállítási kérdés. De a propagandista képzésen ezt nem tanítják.

Wildhunt 2019.11.26. 17:21:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: sajnos nem találtam az index cikket, keresem még, ha meglesz küldöm a linket. A lényeg az volt, hogy az MTA 2016 őszén, tehát a szabálykönyv kiadása után döntött, hogy az ly mostantól archaizmus.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.26. 18:35:48

@Lencsés lstván: És ezzel mit akarsz bizonyítani faszkalap ? Látható, hogy sok bajnokságban be kell szállnia az államnak. Mellesleg abból is látszik, hogy kamu statisztika, hogy a finneknél 14%-ot ír UEFA pénzdíjnak. Mi a faszomra? Finn csapatok alig jutnak tovább nemzetközi szinten, válogatottjuk pedig most először jutott ki egy EB-re. Korábban se EB-re, se VB-re soha,egyetlen egyszer se. Szóval valszeg valamelyik indexes Dávidka hazudozta össze a linkedet..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.26. 18:41:21

@Lencsés lstván: Gondolom ezt is bekamuztad, valami hamisított statisztika alapján..No és a GDP arányos államadósság..;)

HaD 2019.11.26. 19:40:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Egyrészt a stat hivatal számai nem fedik azt hogy az agrár szektorhoz kapcsolódva hány ember dolgozik(szolgáltatás építőipar feldolgozó ipar kereskedelem etc...)....másrészt pont erről írtam:) úgyhogy csak szövegértés... szövegértés... szövegértés..jó gyakorlást!!!

chrisred 2019.11.27. 06:01:41

@Veszéjben a lyogállamiság !: www.european-football-statistics.co.uk/attn.htm

A lengyel, a cseh, és a legtöbb skandináv országban magasabb a nézettsége a bajnokságnak, egyedül a finn van a magyar szintjén.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 09:43:10

@chrisred: Ettől még az államnak be kell szállnia, és nem önfinanszírozó a bajnokság..

chrisred 2019.11.27. 09:48:21

@Veszéjben a lyogállamiság !: Miért kellene? A professzionális sportok finanszírozása a versenyszférára tartozik. Aki üzletet lát benne, belerakhatja a saját pénzét. Ha az állam egyes gazdadági szereplőket támogat, azzal torzítja a piaci versenyt.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.27. 13:21:09

@chrisred: Úgy értem, hogy az említett bajnokságok esetén is be kell szállnia az államnak, hogy működni tudjon..

chrisred 2019.11.27. 15:25:56

@Veszéjben a lyogállamiság !: Miért ne tudna működni a bajnokság önerőből?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.28. 10:22:10

@chrisred: Látod, hogy nem tud. Sem Csehországban, sem Skandináviában. Max a 3-4 topbajnokság..

chrisred 2019.11.29. 05:27:58

@Veszéjben a lyogállamiság !: Minthogy semmilyen bizonyítékot nem hoztál arra, hogy ezekben az államokban az állam akár egy fillér közpénzzel is támogatja a klubok működését, nem látom.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.29. 16:08:21

@chrisred: Nyilván szerinted egy Turku -Tampere meccsen dugig vannak a lelátók, és százezrek csüggenek a képernyőn, hogy láthassák..Hihihihiháháháháááá..:)

chrisred 2019.11.30. 05:52:36

@Veszéjben a lyogállamiság !: Szerintem pontosan annyian vannak a finn bajnokikon, amit belinkelten a fenti kommentben. Nem is lehet annyival többet keresni profi labdarúgóként a finn átlagfizetésnél, mint Magyarországon.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.02. 10:35:37

@chrisred: Honnan tudod, hogy mennyit lehet keresni Finnországban labdarúgóként? A topligákon kívül az államnak mindenütt be kell szállni a bajnokság működtetésébe anyagilag. ez a tény..

chrisred 2019.12.03. 05:30:48

@Veszéjben a lyogállamiság !: en.wikipedia.org/wiki/Veikkausliiga

"In 2010 the average annual salary with fringe benefits for a league player was 24,400 euro."

www.blikk.hu/sport/magyar-foci/kiderult-mennyit-keres-egy-atlagos-magyar-focista/jp7wb7r

qubit.hu/2018/01/23/vegre-elarultak-mennyit-keres-egy-atlagos-magyar-focista

"Ezzel számolva egy átlag magyar focista évente százezer, havonta 8313 eurót, 2,58 millió forintot visz haza."

chrisred 2019.12.03. 05:32:52

@Veszéjben a lyogállamiság !: "A topligákon kívül az államnak mindenütt be kell szállni a bajnokság működtetésébe anyagilag. ez a tény.."

Akkor tény. ha bizonyítani tudod. Európa legtöbb országában jogszabályok tiltják, hogy az állam aktívan befolyásolja a versenyszférában működő cégeket.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.03. 11:31:43

@chrisred: De ezek nem versenyszférában működő cégek. Így vagy úgy de állam bácsinak be kell szállnia..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.03. 11:35:37

@chrisred: Nem is képesek idegenben 2-2-t játszani egy spanyol topligás csapattal..
süti beállítások módosítása