Indiszkrét

Újabb gazdasági világválság a láthatáron?

2020. március 10. 10:48 - kurrek

phpthumb_generated_thumbnail.jpeg

A 2008-as világválság után egy újabb vár a világra? A szakértők szerint a tizenkét évvel ezelőtti visszaesés is megvalósulhat, ha a koronavírus terjedése nem áll meg. Bár azt is hozzátették, hogy nem feltétlen a vírus miatt következhet be ismét egy válság, hiszen a folyamatos gazdasági növekedés egyszer úgyis megáll.

Válság biztosan lesz. A gazdaság ciklikusan működik, így a növekedést egy csökkenés fogja követni. A kérdés már csak az, hogy mikor? Legutóbb 2008-ban volt világválság, amit számos nehézség követett. Amióta nyomon követik a gazdaság alakulásást, azóta nem volt még ilyen hosszú növekedési szakasz. A gazdaság alakulásáért az érzelmek felelősek, mégpedig azoké a befektetőké, akik arra alapoznak, hogy miként fog alakulni a helyzet a következő időszakban. Ők is tisztában vannak a ciklikussággal, így számítanak arra, hogy ez nem tart örökké. Különösen egy világjárvány idején. Ez olyan, mint egy szerencsejáték sikerszériája. Nem lehet örökké sikeres, és időben kell tudnod kiszállni, hogy ne bukj nagyobbat, mint amivel elindultál.

Már most vannak arra utaló jelek, hogy a vírus világgazdasági hatása komoly lehet. Szinte az egész világnak szoros kapcsolata van Kínával, hiszen az előállított termékek nagy része innen származik. Amióta a járvány kirobbant, a gyárak egy része leállt, több ország megszüntette a kapcsolatot az országgal. Az eladásra kínált árucikkek nagy része Kínában gyártott, az Egyesült Államokban összeszerelt és az EU-ban marketingelt termék. Mivel ennek a hármasnak egyik tagja jelenleg nagy válságban van, így a másik kettő is érzi a hatást. 

A szakértők először arra számítottak, hogy sikerül a válságot Kínán belül tartani, ám az olaszországi fertőzések miatt látszik, hogy ez már rég nem csak Ázsiáról és Kínáról szól. Olaszország Európa egyik legnagyobb gazdasága, hiszen a karanténba zárt térség bevétele jelentősen hozzájárul az EU gazdaságához. Mivel ilyen vészes a helyzet odaát, így azt egész Európa érezni fogja hamarosan. De nem csak nálunk vannak gondok, hanem Dél-Kóreában is, amely a Távol-Kelet egyik nagyhatalma. Emellett pedig Iránban is egyre rosszabb a helyzet, hiszen egyre több a fertőzött. A migráció által pedig hamarabb éri el azokat az országokat, ahol még nem ütötte fel a fejét a koronavírus. 

A legtöbb globális cég szünetelteti az üzleti utakat. A Twitter és az Amazon sem tervez nagyobb, kontinenseket átszelő repülőutakat. Mivel a kínai gyárak egy része leállt, így a már említett hármasból is kiesik. Az ellátási láncban zavarok keletkeznek, amit nem csak Európában, hanem Amerikában is megéreznek, hiszen utóbbi országba Kínából származnak az antibiotikumok. Ezek pedig az Egyesült Államok egészégügyi helyzetére is hatással lehet. 

Az utak mellett számos eseményt is töröltek a vírus miatt. A divathéten elmaradt programok még a kisebbik gond, de emellett elmaradt már telefonexpó, fotóipari konferencia, óraipari kongresszus és még lehetne sorolni. Szépen lassan minden iparág megérzi a koronavírust, ami melegágya lehet a világválságnak. 

Egyelőre még nincs szó arról, hogy az idei Olimpia elmaradna, ám számos hozzá kapcsolódó eseményt töröltek már az elmúlt hetekben. A Forma 1-es mezőny is elhalasztotta a kínai látogatását, de szó van már a Vietnámi Nagydíj áthelyezéséről is. 

A vírus hatásait egyelőre nem tudják meghatározni, de több százalékos visszaesést fog produkálni. Az adatok azt sejtetik, hogy az EU és Japán gazdasága jelentősen visszaesik, de az Egyesült Államoknak is van félnivalója. Az elemzők szerint növekedés nem várható szinte sehol. Az USA-ban ráadásul idén novemberben lesz elnökválasztás, amelyre szintén hatást gyakorolhat egy esetleges válság. A jelenlegi elnök, Donald Trump szerint ha a gazdasági növekedés leáll, nem fogják újraválasztani. Ennek van esélye, de egyelőre messze még a vége. A tengerentúlon jelenleg is zajlanak az előválasztások. 

Egy magyar befektetés elemző, Zsiday Viktor szintén írt az említett helyzetről, a válságról és annak hatásairól. 

A probléma az, hogy a hosszú ellátási láncok miatt így le tud állni a gyáripar, a pánik miatt pedig a szolgáltatószektor, ezért valóban lehet belőle egy nagyon gyors, nagyon mély, és ugyanolyan gyorsan véget érő recesszió. Valószínűleg valamiféle állami hitelkönnyítést/adósságátütemezést kell majd csinálni, hogy a pár hónapos leállás miatt ne menjen tönkre senki, és ez nem lesz könnyű, de elkerülhetetlennek látszik

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiszkret.blog.hu/api/trackback/id/tr8915504648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása